Fum negru deasupra Moldovei: N. Timofti l-a propus pe V. Filat la funcția de premier
Formal, preșdintele N. Timofti și-a făcut datoria – a desemnat un candidat pntre funcția de premier. Nominalizându-l pe V. Filat, premier demis de parlament, e normal să revenim la subiectul demiterii și să ne amintim care au fost argumentele demiterii acestuia în urma unei moțiuni de cenzură. Astfel, potrivit Hotărârii nr. 28 din 05.03.2013 parlamentul a exprimat vot de neîncredere Guvernului, condus de prim-ministrul Vladimir Filat, invocând următoarele argumente și situații: în ultima perioadă de timp guvernul a devenit centrul unor scandaluri de corupţie; mulţi membri ai guvernului sunt implicaţi în scheme criminale şi coruptibile, care au prejudiciat bugetul statului; unii membri ai executivului deja au statut de bănuit sau învinuit în cadrul proceselor penale pornite; în majoritatea domeniilor gestionate de către guvern au fost implementate scheme de corupţie (pot fi menţionate domeniile sănătăţii, finanţelor publice, administrării fiscale şi vamale, achiziţiilor publice, administrării patrimoniului statului, culturii, transportului şi infrastructurii drumurilor etc.); actele de corupţie, dosarele penale pe elemente de depăşirea a atribuţiilor de serviciu, conţinutul convorbirilor telefonice a demnitarilor din guvern etc. au demonstrat clar şi evident pentru întreaga societate că actualul guvern a devenit unul corupt, captiv, şantajabil, care acţionează împotriva intereselor ţării; din cauza deciziilor şi acţiunilor coruptibile ale guvernului este subminată stabilitatea economică şi socială a ţării, iar democraţia şi legalitatea este substituită prin „comanda la telefon” şi interesele personale; guvernul s-a asimilat cu corupţia; au fost ratate toate obiectivele în plan intern şi extern; corupţia Guvernului a substituit democraţia, legalitatea, integrarea europeană şi a pus în pericol viitorul ţării şi al poporului R. Moldova; guvernul a pierdut şi dreptul moral de a realiza politica internă şi externă a statului şi a exercita conducerea generală a administraţiei publice.
Iată ce au declarat pe 5 martie politicienii care au votat demisia premierului Vlad Filat. V. Voronin: „Este evident că corupția înflorește şi nimeni din Guvern nu dorește să facă nimic pentru a o nimici. Invers. Au hotarît sa o conducă. Astăzi, cu siguranță, putem afirma că comanda la telefon și interesele personale au devenit normă, înlăturînd ordinea ”de drept și supremația legii. Nici o promisiune, făcută alegătorilor, nu a fost respectată de către Guvern”. A. Candu: „Vorbim doar de retragerea încrederii domnului Filat, acel care, prin ambițiile sale, pune în pericol Visul. Acel pentru care ilegalitățile de la Vamă, FISC și achiziții sau fraude de la Banca de Economii sînt fenomene normale. Acel care, contrar legii, își permite să dea indicații telefonice pentru a bloca sau debloca conturi, pentru a reduce sau majora, în mod arbitrar, amenzi”. M. Godea: „Ați făcut din instituțiile statului proprietăți de partid, iar din funcționarii publici – angajați de partid.
I. Dodon: „Ați dat în bară acești trei ani jumătate, ați dus țara la haos, la ”bărdak” în toate domeniile, aceasta este responsabilitatea personală, inclusiv a Guvernului pe care l-ați condus. ntr-acești 3 ani de zile domnul prim-ministru a mers în 64 de deplasări externe. 150 de zile oficial în deplasări externe. Cinci luni, primul-ministru, responsabil de situația economică, socială din R. a mers în deplasări externe”.
Fără a ține cont de toate aceste președintele N. Timofti l-a desemnat pe premierul Vlad Filat drept candidat la funcția de prim-ministru. Cât valorează acest parlament în ochii președintelui?
(Cronicar)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!