Actualitate

Funcționarii cercetați penal rămân la locul de muncă până se demonstrează vinovăția lor

O hotărâre în acest sens a fost emisă astăzi de Curtea Constituţională.

Magistraţii constituţionali au fost sesizaţi în premieră de un simplu cetăţean. Este vorba de juristul Primăriei Căuşeni care a fost suspendat din funcţie în rezultatul dispoziţiei Primarului, pentru că avea o cauză penală în judecată. Această dispoziţie a Primăriei însă a fost contestată în judecată.

Curtea a declarat neconstituţional articolul 53 litera c) din Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public. Acesta oferea dreptul angajatorului de a suspenda raporturile de muncă în cazul unui funcţionar până la remiterea cauzei în instanţa de judecată, chiar şi în lipsa unei legături a presupusei fapte penale comise cu funcţia deţinută.

”Audiind argumentele părţilor și examinând materialele dosarului, Curtea a reținut că potrivit articolului 43 din Constituție, orice persoană are dreptul la muncă, la condiţii echitabile şi satisfăcătoare de muncă. Curtea a menționat că legislația muncii condiționează încadrarea în câmpul muncii de întrunirea anumitor condiții precum și, stabilește situațiile de suspendare și încetare a raporturilor de muncă.

În acest sens, Curtea a observat că, potrivit art. 53 lit. c) Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public și art. 76 lit. g) din Codul muncii, raporturile de muncă pot fi suspendate în cazul intentării unei cauze penale.

Curtea a menționat că la suspendarea raportului de serviciu, conducătorul instituţiei nu se pronunţă asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei funcţionarului public şi nici asupra răspunderii sale penale, acestea fiind chestiuni a căror soluţionare intră în sfera de activitate a organelor judiciare.

Curtea a reținut că suspendarea din funcţie în cazul săvârşirii unor presupuse fapte penale, urmărește protejarea instituției și a prestigiului profesiei.

În același timp, Curtea a reținut că în timp ce potrivit Codului muncii, suspendarea operează doar în situația în care cauza penală este trimisă în instanța de judecată iar infracţiunea este incompatibilă cu munca prestată, Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public dispune suspendarea chiar de la etapa recunoaşterii în calitate de bănuit și în lipsa existenței un raport de cauzalitate între activitatea desfășurată și infracțiunea săvârșită.

Curtea a menționat că prin restrângerea dreptului la muncă urmează să se asigure caracterul proporțional și să se ofere garanții suficiente care să excludă acțiunile arbitrare sau abuzive ale angajatorului.

În aceste condiții, Curtea a constatat că norma. art. 53 lit. c) Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, care oferă dreptul angajatorului de a suspenda raporturile de muncă până la remiterea cauzei în instanța de judecată și în lipsa unei legături intrinseci a presupusei fapte penale comise cu funcția deținută, încalcă principiul proporționalității, măsura fiind excesivă în raport cu obiectivul ce trebuie atins, fapt contrar articolului 43 combinat cu articolul 54 din Constituție”, menționează serviciul de presă al Curtii.

sursa: timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *