Actualitate

Găgăuzia se „jăluie” Rusiei: Au cerut reducerea prețului la gaz pentru autonomie

Adresările au fost deja pregătite și trimise președintelui rus Vladimir Putin, adjunctului șefului de cabinet al administrației prezidențiale Dmitri Kozak și șefului Gazprom, Alexei Miller. Așteptăm un răspuns. Sunt sigur că Rusia ne va da o mână de ajutor și ne va acorda asistență umanitară sub formă de gaz” – a spus la miting deputatul Adunării Populare Viktor Petrov.

Una dintre soluții propusă de autoritățile din Găgăuzia este că aprovizionarea cu gaze să se facă din principala conductă transbalcanică, care trece prin teritoriul autonomiei.

În conferința de presă din 27 ianuarie, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat că „Găgăuzia tehnic și comercial poate să negocieze un alt preț al gazului, însă colegii din regiune trebuie să studieze cum funcționează piața locală a gazelor. (…) Toți consumatorii Moldovagaz trebuie să treacă la alt furnizor și tehnic această companie trebuie să lucreze conform pieței libere de gaze. Adică să broneze (rezerveze n.r) capacități la hotar să achite tarif de transport, tarif de distribuție. Pentru Găgăuzia avem un consum de 47 mil. de metri cubi. Or, pentru a transporta și distribui acest volum de gaze trebuie peste 120 de mil. de lei anual. Deci, întrebarea, dacă sunt capabili, atunci piața este liberă”.

Parlamentul Republicii Moldova a instituit, la sfârșitul lunii ianuarie, stare de urgenţă în sectorul energetic. Măsura va fi în vigoare timp de 60 de zile, din cauza riscului ca Gazprom să suspende livrarea de gaze. Compania rusă a solicitat plata în avans şi nu a ajuns la un compromis cu Moldovagaz, care nu dispune de toate resursele financiare necesare.

În aceste condiţii, Gazprom a avertizat că va sista livrarea gazelor naturale către Republica Moldova din 21 ianuarie. Preţul gazelor practicat de Gazprom pentru Republica Moldova a crescut în contextul evoluţiilor de pe pieţele internaţionale.

Moldovagaz a solicitat ANRE, în data de 22 ianuarie, o majorare a tarifului la gaz pentru consumatori de 14,43 lei pentru metrul cub (fără TVA) cu 40% mai mare față de tariful actual.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *