Actualitate

(GALERIE FOTO de Ramin Mazur) Dezastrul de lângă ARTICO

Este vorba despre clădirea fostului Observator Astronomic, dar și despre o încăpere care stă să se risipească chiar în spatele centrului. Cea de-a doua trebuia să fie o sală pentru concerte, dar clădirea nu a mai apucat să fie dată în exploatare. În prezent, aceste două construcții servesc drept locuri unde-și dau întâlnire narcomanii și alcoolicii…

În ultimii douăzeci de ani patrimoniul cultural al R. Moldova este supus unei agresiuni fără precedent şi se află în continuă degradare. Specialiștii spun că această situație a fost generată în special de nivelul de dezvoltare economică şi de situaţia social-politică instabilă din ţară în ultimii 20 de ani. Un pericol real pentru patrimoniul arhitectural şi natural din R. Moldova îl constituie presiunea investiţiilor imobiliare şi a construcţiilor neautorizate ce au parvenit odată cu creşterea economică.

Una dintre clădirile care cândva a fost o mândrie națională este cea unde s-a aflat Observatorul Astronomic din Chişinău. Acesta a fost dat în exploatare în anul 1990, fiind fondat de Centrul tehnico-ştiinţific al elevilor „Viitorul”. Director al acestui Observator a fost numit Ion Nacu.


Clădirile fostului Liceu Republican Real, dar și a fostului Observator Astronomic. Acestea se dărâmă chiar pe strada Ștefan cel Mare din Chișinău

Datele arată că, din octombrie 1994, Observatorul a trecut în componenţa Liceului Republican Real și a mai activat o perioadă. În prezent, blocurile liceului, inclusiv blocul unde a fost Observatorul, sunt în administrația ARTICO, dar se pare că acestea încet, dar sigur, se transformă în ruine. Reporterii TIMPUL au reușit să intre în interiorul clădirilor și s-au convins cu propriii ochi că starea lor este deplorabilă.


Fotografii de Ramin Mazur, Chișinău, septembrie 2014

Observatorul Astronomic – din mândrie națională în ruină ordinară

Situate pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, clădirea fostului Observator Astronomic și a fostului Liceu Republican Real își dau ultima suflare. După ce am intrat pe rând în toate blocurile, mare ne-a fost mirarea când am văzut că toate sălile sunt goale, geamurile sunt sparte, iar ușile dărâmate. Cutiile de țigări și sticlele goale dau de înțeles că pe aici vin mulți oameni. La parter este o mizerie de nedescris și un miros insuportabil.

Oamenii care locuiesc în preajmă se arată îngrijorați că uneori, pe la miezul nopții, tinerii se urcă pe acoperiș, strigă, ba chiar se iau la bătaie. Ei spun că blocurile ar trebui cel puțin păzite, ca să nu provoace cineva un incendiu. La rândul lor, reprezentanți de la ARTICO au declarat că nimeni nu vrea să se angajeze pentru un salariu de 900 de lei, deoarece acest serviciu prezintă un risc sporit. Angajații centrului dau asigurări că aceste posturi există și sunt vacante, iar doritorii se pot adresa la ei.

Despre starea acestor blocuri am discutat cu Vladimir Gâlcă, vicedirectorul ARTICO. El a declarat că aceste blocuri aparțin Centrului Republican pentru Copii și Tineret și spune că în trecut acolo învățau mulți elevi, dar aceștia au fost nevoiți să plece, iar la scurt timp a încetat să lucreze și Observatorul. „În perioada când s-a construit blocul central ARTICO, acolo au trăit lucrătorii, dar după ce au încheiat munca, aceștia au luat cu ei multe lucruri. De atunci, toate aceste clădiri sunt într-o stare proastă, iar pentru renovarea lor nu sunt bani”, subliniază Gâlcă.

Potrivit lui, în prezent, conducerea Centrului pentru Copii poartă discuții cu parteneri externi și încearcă să obțină finanțări, pentru ca să transforme blocurile părăsite în centre de creație pentru copii cu dizabilități, dar și loc de cazare pentru tinerii din alte țări care vor veni la Chișinău să susțină concerte.

În loc de sală de concerte a ajuns casă de desfrâu pentru tineri

La doar 100 de metri mai jos de Observatorul Astronomic se surpă o altă construcție. Vladimir Gâlcă spune că acolo trebuia să fie o sală pentru spectacole și concerte, dar atunci când lucrările au fost efectuate în proporție de 80 la sută totul s-a stopat. El a mai menționat că de aproape zece ani aceasta este proprietate privată. „La început, sala au cumpărat-o două persoane, iar ulterior unul dintre ei a cedat partea sa celuilalt și în prezent clădirea are un singur proprietar, o oarecare doamnă cu numele de familie Gherec”, a subliniat Gâlcă.


Strada Ștefan cel Mare din Chișinău. Clădirea din preajma ARTICO unde trebuiau să fie organizate concerte și spectacole 

Noi am ajuns și în această clădire, iar acolo am găsit o mizerie și mai mare. În interior poate intra oricine și poate face orice îi trece prin cap. Probabil din această cauză pereții sunt desenați cu graffiti, iar în sală și pe scări găsim zeci de sticle goale de bere, seringi și prezervative.

Oamenii care locuiesc și muncesc în zonă spun că în clădire destul de des intră tineri care consumă alcool și se droghează. Unii au menționat că și în timpul zilei poți găsi pe cineva acolo. De la etajul doi se observă că aici putea fi una dintre cele mai mari săli de concerte din capitală. În interior este improvizată o scenă, de metal, care probabil a fost montată cu scopul de a putea fi rotită. În spatele scenei sunt mai multe trepte, pentru spectatori, cel mai probabil. De la balcoane ar fi fost o priveliște extraordinară, dar acum se vede doar starea avariată în care s-a pomenit sala. Doamna Gherec nu a fost de găsit pentru ca să ne explice ce se va alege din această clădire în următorii ani.

„Proprietarii trebuie amendați, iar clădirile naționalizate”

Faptul că în ultima perioadă în Chișinău se ivesc tot mai multe clădiri părăsite îi deranjează pe reprezentanții Organizației „Orașul meu drag”, în frunte cu Vitalie Voznoi. Acesta a menționat că orașul a ajuns într-o asemenea situație pentru că autoritățile sunt iresponsabile. El recomandă că dacă proprietarii nu au capacitatea să întrețină clădirea, atunci acestea ar trebui naționalizate și, ulterior, deja, statul să se ocupe de soarta lor.
„Trebuie să existe un plan de acțiuni. Construcțiile din preajma ARTICO ar putea fi reconstruite, iar ulterior vândute sau date în arendă. Un Observator Astronomic și o sală de concerte sunt la fel de importante, precum Circul din capitală sau Grădina Zoologică. Chiar dacă din punct de vedere arhitectural acestea nu sunt opere de artă, oricum ele trebuie păstrare, pentru că fac orașul nostru mai frumos”, se arată convins Voznoi.

Activistul a mai ținut să menționeze că în cazul când proprietarul nu are grijă de clădire, atunci ar trebui să fie amendat, iar acest lucru îl va face mai responsabil.

Potrivit specialiștilor, un sistem judiciar impecabil ar putea clarifica situația. Ei recomandă ca Parlamentul RM să modifice anumite acte legislative pentru a reîntoarce în proprietatea statului ceea ce a fost privatizat. Aceasta chiar dacă proiectele ar putea fi atacate la Curtea Constituțională sau la CEDO, iar actualii, dar și foștii miniștri și viceminiștri să fie pedepsiți cu închisoarea.

Experții imobiliari estimează că un metru pătrat de imobil în zona Centrului pentru Copii și Tineret „ARTICO” costă în jur de 900 de euro. Prin urmare, construcțiile menționate se întind pe zeci de metri pătrați și nu este exclus faptul că proprietarii ar fi interesați ca situația să rămână neschimbată deocamdată. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *