Economie

Gazprom nu recunoaște rezultatele auditului extern privind pretinsele datorii ale SA „Moldovagaz” față de concernul rus

Gazprom nu recunoaște rezultatele auditului extern comandat de Republica Moldova și făcut miercuri, 6 septembrie, public de ministrul Energiei Victor Parlicov. Potrivit unui comunicat, concernul rus intenționează să continue să își apere drepturile în toate modurile posibile”, potrivit Radiomoldova.

„Raportul auditorului nu a fost aprobat de Consiliul de Supraveghere al SA „Moldovagaz”, așa cum se prevede în acordurile dintre CSP „Gazprom” și Guvernul Republicii Moldova. În orice caz, după cum am menționat deja, auditorul și condițiile licitației pentru achiziționarea serviciilor sale au fost stabilite unilateral de partea moldovenească fără acordul Gazprom și Moldovagaz. Concluziile auditorului nu pot afecta în niciun fel mărimea și valabilitatea datoriei specificate, mai ales că aceasta este confirmată în documentele semnate regulat de Gazprom și Moldovagaz și deciziile relevante ale arbitrajului internațional”, mai notează sursa citată.

Pe 6 septembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat public concluziile auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de Gazprom. Conform auditului, o mare parte din această pretinsă datorie nu a fost confirmată sau cel puțin nu poate fi executată.

Republica Moldova ar putea achita Companiei rusești Gazprom 8,6 milioane de dolari din datoria de 709 de milioane de dolari a malului drept al Nistrului, care era la sfârșitul lunii martie 2022 pe malul drept al Nistrului.

Concluziile auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de Gazprom a fost efectuat de două companii cu renume internațional, Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance, din Norvegia și Marea Britanie, selectate pentru reputația lor ireproșabilă. De asemenea, raportul a fost publicat integral pe pagina web a Ministerului Energiei și transmis către MoldovaGaz, pentru a fi examinat de Consiliul de observatori și acționarul majoritar, Gazprom, împreună cu propunerile Guvernului de a soluționa problema acestei pretinse datorii.


1 comentariu

  1. “Potrivit unui comunicat, concernul rus intenționează să continue să își apere drepturile în toate modurile posibile”
    N-am inteles, aia din Transnistria consuma si nu platesc si vreti ca Moldova sa le plateasca datoriile ?
    Ganditi-va ca teava aia care ajunge in Transnistria trece si prin Ukraina si prin Moldova.
    Cred ca in curand o sa devina o teava cu capetele infundate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *