Carte

Generalul Ion Costaş atacă persoNULITĂŢILE

Titlul cărţii, tradus în româneşte, ar putea suna aşa: Zile de eclipsă. Cronica unui război nedeclarat. Şi, am adăuga noi, a unui război care încă nu s-a încheiat… Războiul fiind cel de pe malurile Nistrului, din 1992. Aflăm din carte cine au fost adevăraţii protagonişti: pe de o parte, Basarabia noastră, proaspăt declarată republică şi stat de sine stătător – R. Moldova, si pe de altă parte, marea Rusie, cu a sa celebră Armată a 14-a, armată pregătită, în strategia Moscovei din anii războiului rece, să ocupe Europa până la Berlin în câteva zile, dacă nu chiar ore… Firma sub care s-a angajat Rusia în acest război fiind separatiştii transnistreni ai lui Igor Smirnov, întemeietorii impostori ai unui stat pe care l-au recunoscut numai cei care l-au imaginat, ca un demers, în termeni chirurgicali vorbind, împotriva naturii…

Pentru puţinii români care n-au auzit de Ion Costaş şi pentru românii cei mulţi, care ştiu prea puţine despre domnul general, câteva cuvinte:
Se trage dintr-o familie de români din nordul Basarabiei – satul Tarigrad, Drochia. Tatăl autorului – sergent al Armatei Romane, vânător de munte – a căzut prizonier la ruşi, luptând pentru Tricolorul românesc la Cotul Donului. A revenit la ai săi în 1948, iar curând după aceea, cu toată familia, în 1949, au fost deportaţi în Siberia, apoi strămutaţi în stepele Kazahstanului, la Karaganda. De unde, cum s-a întâmplat cu mulţi basarabeni, s-au întors, în 1959, mai români decât au fost la plecare.

Autorul – un om cu un prestigiu moral deosebit

Tânărul Ionel Costaş a îmbrăţişat cariera armelor, nutrind în secret visul de cosmonaut. Ar fi ajuns poate, dacă ar fi fost rus sau măcar slav. După absolvirea şcolii medii ruse din Drochia, R. Moldova, a urmat studiile la Harkov (Ucraina), la Şcoala superioară de aviaţie militară, pe care a absolvit-o cu brio. Primeşte diploma de pilot militar pe supersonice şi diploma de inginer de aviaţie. Calităţile sale extraordinare l-au impus printre colegii de generaţie, iar superiorii politici ai teribilei Armate Roşii n-au avut încotro şi i-au recunoscut valoarea, promovându-l până la rangul de general în aviaţia supersonică. După absolvirea la zi a Facultăţii de comandă a Academiei Militare de Aviaţie „Iuri Gagarin” cu medalie de aur, a fost numit comandat de regiment de aviaţie tip MIG-25RB în Germania de Est, apoi adjunct şi comandant de divizie de aviaţie tip vânători-bombardament în Transbaikalia (Cita-Stepi). Urmează studiile la Academia Marelui Stat-Major al armatei URSS, la Moscova, pe care o absolvă cu onoruri. După absolvirea celei mai prestigioase instituţii militare în armata sovietică, cu mare greu obţine repartizarea pentru serviciul militar în Moldova, în funcţia de adjunct de comandant al Armatei a 14-a sovietice pe aviaţie. A fost, la data aceea, cel mai tânăr general (la 40 de ani) din armata sovietică. Probabil, cel mai înalt grad la care a ajuns un moldovean în armata URSS, cel puţin după al Doilea Război Mondial.

Apariţia R. Moldova l-a făcut să se întoarcă printre ai săi, ca să pună umărul la renaşterea şi consolidarea spiritului românesc în stânga Prutului. A primit la Chişinău cele mai înalte însărcinări pe linie militară în clipele cele mai grele. La început de existenţă a noului stat – ministru de Interne. A restructurat miliţia în poliţie, a creat Academia de Poliţie a R. Moldova, concomitent organizând lupta contra separatismelor transnistrean şi găgăuz, activ susţinute de Moscova. Apoi, la 5 februarie 1992, este numit ministru al Apărării prin decretul lui Mircea Snegur. A creat ministerul de la zero în condiţii de război! A fost perioada de luptă cu separatismul în anii 1990-1992 şi de război cu Armata a 14-a, cu gardişti din Transnistria şi cazaci din Rusia.

Acum, scriindu-şi amintirile despre apariţia şi evoluţia separatismului în Moldova, susţinut de forţele imperialiste ruseşti, despre războiul cu Rusia în 1990-1992, generalul Costaş ne relatează, din miezul evenimentelor, cum s-au desfăşurat antecedentele apariţiei R. Moldova şi cum s-au descurcat fraţii noştri atunci când şi-au luat soarta în propriile mâini, ieşind de sub oblăduirea bolşevică.

Importanţa acestei cărţi este dată de două elemente. Mai întâi – persoana autorului, om cu un prestigiu moral, profesional şi civic deosebit, om care a cunoscut direct evenimente şi momente cruciale, participând la desfăşurarea acestora, deseori influenţându-le decisiv. În al doilea rând – valoarea de document istoric a întregii cărţi. Atât în anii când funcţia deţinută i-a permis, cât şi mai apoi, generalul Ion Costaş a adunat toate documentele la care a avut acces, în copii sau în original, pe care acum le prezintă pentru uzul contemporanilor şi al posterităţii, inclusiv pentru cititorii ruşi, amatori, istorici ori analişti politici. Autorul, scriind această carte în limba rusă, a avut în vedere, cu bun-simţ diplomatic, necesitatea ca partea adversă, în special politicienii ruşi de bună-credinţă, să afle adevărul, acel adevăr care a fost total deformat de propaganda sovietică şi de cea rusă din acei ani, dar şi de mai târziu.

O carte pentru toţi românii de pretutindeni

Ca persoană, împărtăşesc sentimentul de care o fi fost condus autorul: adevărul poate fi o bază solidă şi rodnică pentru viitorul relaţiilor noastre cu poporul rus, cu Rusia. Aş putea merge mai departe, făcând consideraţii chiar şi mai optimiste, dar mi-e teamă că ar putea fi numai ale mele. În orice caz, din lectura cărţii se degajă o certitudine: că la nivelul unor ofiţeri de elită, al unor militari autentici, există o percepţie mai cavalerească a realităţii, mai bărbătească decât în lumea netrebnică a politrucilor, a muncitorilor cu gura, care au făcut atâta rău în toate ţările ex-comuniste. Supravieţuirea politrucilor şi după căderea comunismului este o mare suferinţă a societăţii româneşti atât la Chişinău, cât şi la Bucureşti…

Mărturisesc: speram ca Basarabia să nu sufere de aceleaşi boli care fac ravagii în toată România. Dezvăluirile generalului Costaş cu privire la feluritele personalităţi şi personulităţi de la Chişinău m-au întristat din acest punct de vedere. Dar zic şi eu, consolator: ticălos e ticălosul, dar e ticălos de-al nostru… Semănăm – că doar suntem acelaşi neam! – şi în privinţa înfăţişării pe care o capătă printre noi, pe ambele maluri, lăcomia, trădarea, oportunismul, duplicitatea, impostura etc., etc.

Cititorul român, din lectura acestei cărţi teribile, are şi motive de satisfacţie pentru isprava autorului, pentru multe dintre isprăvile moldovenilor noştri. Punct culminant – acţiunea comandoului moldovean care l-a răpit (l-a arestat) pe Igor Smirnov, ascuns la Kiev, într-un loc atent supravegheat şi protejat de forţele KGB-ului ucrainean. L-au săltat pe nemernic din chiar ograda stăpânilor săi şi l-au dus la Chişinău, spre a fi deferit justiţiei pentru actele sale de trădare, de diversiune antistatală, pentru crime propriu-zise. Sper să am zile să trăiesc până când se va turna un film românesc cu acest subiect… Un film palpitant, cu un final nedemn – politrucii de la Chişinău, în cârdăşie cu cei de la Moscova, au zădărnicit frumoasa şi palpitanta acţiune în care s-au găsit, de aceeaşi parte a baricadei cu generalul Costaş, militari autentici ruşi sau ucraineni, înzestraţi cu cultul onoarei şi al datoriei faţă de partea frumoasă a fiecărui popor. Au colaborat perfect împotriva clasei corupte a politicienilor, a politrucilor… Nu lipsesc din relatările domnului general nici politicienii români de care s-a lovit sau cu care a colaborat, totuşi… N-aveau cum să lipsească, aşa cum nu lipseşte din carte duhul românesc în a cărui gamă generalul, ca om al cetăţii, şi ca autor acum, trăieşte şi relatează evenimentele. O carte a unui mare român, pentru toţi românii de pretutindeni, dar mai ales pentru romanii de pe malurile Nistrului…

Ion Coja,
prof. univ. dr., membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Bucureşti

P.S. Cartea generalului Ion Costaş poate fi procurată în următoarele locuri: Librăria „Academkniga” (Bld. Ştefan cel Mare l26), Reţeaua de magazine “CARTEA” SA (Bld. Ştefan cel Mare l80), Librăria “BIBILON” (Bld. Ştefan cel Mare l26), Librăria din Centru (Stefan cel Mare 126) Reţeaua de librării „PRO NOI”, Reţeaua de magazine “MOLPRESA” SA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *