Actualitate

Generația „Erasmus +”, la 30 de ani

„Numai în 2016 s-au lansat patru noi proiecte Capacity Building, circa 50 de proiecte de mobilitate internațională care au deschis 500 de noi mobilități pentru studenți și profesori atât în Republica Moldova, cât și din Republica Moldova. În spatele fiecăruia din aceste proiecte stă efortul, dar mai ales încrederea și pasiunea acelui profesor care lansează proiectul. Experiența „Erasmus +” te face să crezi în tine, să vrei să schimbi lumea”, a adăugat Claudia Melinte.

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Papiola, a remarcat în cadrul festivității dedicate evenimentului aniversar că această zi este foarte importantă pentru „Erasmus+”, pentru Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană. „Uniunea Europeană va fi în continuare deschisă pentru punerea programului în practică. Este programul care oferă o șansă mare tinerilor de a-și dezvolta capacitățile profesionale pentru ca mai apoi să-și găsească un loc de muncă bun. Perspectivele pe care le oferă „Erasmus+” pentru tinerii de aici va ajuta Moldova să-și continue cursul corect”, a spus diplomatul european.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că proiectul a devenit un brand european la nivel internațional și o platformă eficientă de cooperare. În Republica Moldova, proiectul a determinat schimbarea calitativă și structurală a învățământului superior și integrarea lui în spațiul european.

Ana Jleapov este doctorandă la Institutul de Ecologie și Geografie al Academiei de Științe a Moldovei. Ea a câștigat bursa Emerge, care i-a oferit posibilitatea de a merge la un stagiu de două semestre la o universitate din Viena, Austria. Cercetarea, comunicarea și posibilitatea schimbului de experiență au ajutat-o mult la teza de doctor pe care urmează să o susțină.

De programul „Erasmus+” poate beneficia orice student înscris la o universitate din Republica Moldova, indiferent de ciclul de studii: Licență, Master sau Doctorat. Experiența de peste hotare poate dura de la 3 până la 12 luni (24 de luni în cazul studenților la medicină). Același student poate beneficia de mai multe mobilități în cadrul unui ciclu de studii, cu condiția că acestea nu depășesc 12 luni. Bursa este de 750-850 de euro, în funcție de costul de trai din țara gazdă. Doritorii de a aplica o pot face online, accesând pagina Departamentului Relații Internaționale, „Erasmus+”. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *