George Soros pentru The Guardian: Naţionalismul agresiv al lui Putin atacă valorile şi principiile UE
În opinia omului de afaceri, amestecul de autoritarism şi naţionalism agresiv al lui Puţin reprezintă modelul alternativ al democraţiilor liberale europene. Că este asta, scrie Soros în paginile cotidianului The Guardian, o demonstrează admiraţia faţă de liderul rus lideri exprimată de liderii unor partide xenofobe şi antieuropene că Nigel Farage (Ukip) şi Marine Le Pen (Frontul Naţional), ori de premierul Ungariei Viktor Orbán.
"Europa se confruntă cu o provocare la adresa propriei existente din partea Rusiei. Nici liderii europeni şi nici cetăţenii lor nu realizează această provocare la justă ei valoare şi nu ştiu cum să-i facă faţă", este de părere investitorul american.
În altă ordine de idei, Soros susţine că "există o nemulţumire generală faţă de UE, că urmare a crizei euro, care a pervertit imboldul iniţial de formare a unei uniuni de state democratice care împărtăşesc aceleaşi idei. Criză euro a fost prost gestionată şi a durat mult timp, transformând o uniune voluntară între egali în cu totul altceva", explică miliardarul american.
Acesta este de părere că UE a devenit o relaţie disfuncţională între naţiuni-creditoare şi naţiuni-debitoare, generând un resentiment amplu. "Puţin a stabilit relaţii bune cu cei care acţionează împotriva Europei", avertizează Soros, care subliniază, în context că un colaps al Ucrainei va fi o mare pierdere pentru NATO, UE şi Statele Unite.
O Rusie victorioasă, precizează filantropul american, va deveni mult mai influentă în interiorul UE şi o ameninţare puternică pentru statele baltice, cu comunităţi ruse puternice", menţionează Soros.
Pe de altă parte, el se arată îngrijorat de un posibil "târg important" între Puţin şi omologul acestuia de la Casă Albă, Barack Obama. "Bănuiesc că ar putea există perspectiva unui acord major, în virtutea căruia Rusia să ajute SUA împotriva grupării Statul Islamic, de exemplu, sistând, totodată, livrările de rachete S-300 promise Siriei. Astfel, Rusia va permite SUA să-şi păstreze poziţia dominantă", şi-a detaliat punctul de vedere cunoscutul bancher.
Ducându-şi ideea la bun sfârşit, Soros afirmă că, în acest context "Rusia va fi lăsată să meargă pe drumul sau în ‘străinătatea apropiată’ — aşa cum numeşte Moscova spaţiul postsovietic. ‘Mai rău este că preşedintele Obama ar putea acceptă o astfel de înţelegere", crede Soros.
sursa: incomemagazine.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!