Actualitate

Georgia: Fostul președinte Mihail Saakașvili, transferat din nou în închisoare

Fiind arestat la 1 octombrie la revenirea în ţară după opt ani de exil în Ucraina, Saakaşvili a refuzat să se mai alimenteze timp de 50 de zile, pentru a protesta împotriva încarcerării sale pentru o condamnare pentru abuz de putere, sentinţă despre care a spus că este motivată politic. Acest politician pro-occidental în vârstă de 54 de ani, care s-a aflat la conducerea ţării între 2004 şi 2013, a început să se alimenteze din nou după ce a fost transferat la sfârşitul lui noiembrie într-un spital militar din Gori, oraş din estul Georgiei.

"Deţinutul Mihail Saakaşvili este în centrul penitenciar numărul 12", a transmis joi serviciul penitenciar din Georgia, anunţând revenirea sa la închisoarea din Rustavi, la circa 30 de kilometri de capitala Tbilisi.

Un deputat al partidului de guvernământ Visul Georgian, David Sergeenko, a dat asigurări presei că, potrivit spitalului militar, starea de sănătate a lui Saakaşvili "s-a stabilizat".

O comisie independentă de medici a transmis în decembrie că fostul preşedinte suferă încă de grave tulburări neurologice, consecinţă, în opinia lor, a relelor tratament la care a fost supus în detenţie.

Arestarea acestei personalităţi a opoziţiei a amplificat criza politică rezultată din alegerile legislative de anul trecut din Georgia, marcate, conform opoziţiei, de fraude, şi a declanşat de asemenea cele mai mari manifestaţii antiguvernamentale din ultimii 10 ani.

Apărătorii drepturilor omului acuză guvernul georgian că se foloseşte de procese penale pentru a-i sancţiona pe opozanţii politici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *