Germania continuă să facă jocurile Rusiei și insistă pentru federalizarea celui de-al doilea stat românesc
În cadrul discuțiilor a fost invocată inclusiv Găgăuzia care ar putea fi parte a procesului de federalizare. Diplomații germani merg astfel mai departe în aplicarea planului ruso-german de transnistrizare a întregului teritoriu al R. Moldova.
Sub acoperirea unor discuții de interes economic și social cum ar fi restabilirea de urgență a rutelor de pasageri prin Tiraspol spre mai multe orașe din Rusia și Ucraina, dar și reluarea circulaţiei pe podul peste râul Nistru, în apropierea satelor Bâcioc şi Gura-Bâcului, esența discuțiilor a fost procesul de federalizare, proces care în opinia strategilor de la Moscova și Berlin, ar împiedica reunirea celor două state românești și ar menține influența Moscovei asupra întregului teritoriu al R. Moldova.
Diplomații germani au sugerat utilizarea unor alți termeni decât cel de “federalizare” care să îmbrace procesul într-o formulă acceptată de populație.Cu alte cuvinte, populația să fie manipulată pentru a accepta ceea ce Moscova și Berlinul vor să-i impună.
Reamintim că premierul Vlad Filat și liderul separatiștilor de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, au zburat în Germania cu același avion.
„Eu cred că este un lucru foarte bun. Ar fi fost naiv dacă zburăm cu avioane diferite. Vom avea posibilitatea să comunicăm în continuare, o să avem discuţii mai multe, în diferite formate”, a comentat Filat înainte de plecare.
Filat și-a exprimat speranța că va semna cu liderul separatist noi înţelegeri. „Care se referă la viaţa oamenilor. Aşa cum am vorbit: libera circulaţie, comunicaţii, transport şi aşa mai departe”, a adăugat Filat fără a sufla însă o singură vorbă despre subiectul principal al discuțiilor și anume despre federalizare.
Conferința a fost organizată sub egida OSCE, cu sprijinul Irlandei, care exercită preşedinţia OSCE şi al Guvernului german. Printre participanţi se numără negociatorii politici, şefii grupurilor de lucru sectoriale de la Chişinău şi Tiraspol, reprezentanţii formatului "5+2" şi alţi actori internaţionali antrenaţi în rezolvarea conflictului. Personajele principale ale evenimentului sunt prim-ministrul Vlad Filat şi așa-zisul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care înainte de deschiderea conferinţei au făcut o plimbare în parcul din apropierea edificiului unde se desfăşoară conferinţa. Întregul eveniment este ghidat de către diplomația germană, care de altfel își și impune punctele de vedere.
Reprezentantul special pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală în cadrul Ministerului Afacerilor Externe german, ambasadorul Patricia Flor, a transmis tuturor salutări din partea Ministrului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Guido Westerwelle. Ea s-a arătat impresionată de nivelul înalt al conferinţei, precum şi de progresul înregistrat în procesul de negocieri în ultima perioadă. Patricia Flor a declarat că Germania va continua să susţină procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi de consolidare a măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului.
Reamintim că ambasadorul Patricia Flor este cea care într-o întâlnire cu ambasadorul R. Moldova la Berlin, a facut presiuni pentru federalizarea R. Moldova. Notele convorbirilor dintre cei doi au fost făcute publice de surse ale Romanian Global News de la Berlin și au fost preluate și dezbătute pe larg de presă.
Și Ucraina este interesată de rezolvarea conflictului transnistrean
Ministrul de externe al Ucrainei, Konstantin Grișcenko,a declarat în cadrul ședinței Consiliului Permanent al OSCE de la Viena, că Ucraina pledează pentru consolidarea rolului OSCE în reglementarea conflictelor "îngheţate", şi în special celui transnistrean. Ministrul de externe al Ucrainei a prezentat programul președinției ucrainene pentru 2013.
Sursa: Romanian Global News
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!