Actualitate

Germania trimite o undă de şoc în toată Europa! Decizia luată la Berlin care a aruncat în aer tot continentul

Germania trimite o undă de şoc în Europa! Prețurile la gaze au explodat din nou după anunțul despre Nord Stream 2. Este cel mai ridicat nivel
Duminică seara, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a anunțat că gazoductul Nord Stream 2 nu poate funcționa în forma sa actuală și că este nevoie de modificări pentru ca acesta să nu încalce legislația europeană.

„Acest lucru înseamnă că așa cum stau lucrurile în acest moment, acest gazoduct nu poate intra în funcțiune pentru că nu îndeplinește cerințele legislației UE în materie de energie”, a spus Annalena Baerbock.

Pe fondul acestor declarații, prețurile la gaze pe piața europeană au crescut cu 11 procente în cursul zilei de luni, înregistrând cel mai mare nivel din luna octombrie a acestui an – 1.450 de dolari pe mia de metri cubi, respectiv 117,25 euro/megawatt/oră, în contextul în care, vineri, prețul era de 105,35 euro/megawatt/oră.

Nord Stream 2 ar fi trebuit să fie deja funcțional

Cu toate că Nord Stream 2 a fost programat inițial să fie dat în exploatare în anul 2019, gazoductul a suferit mai multe întârzieri după ce Statele Unite ale Americii au amenințat că vor penaliza companiile care se vor implica în construcția acestei conducte.

Acum, gazoductul Nord Stream 2 se va putea deschide doar după ce agenția de reglementare germană și Comisia Europeană îl vor aproba. Amintim că la mijlocul lunii noiembrie 2021, procesul de certificare a fost suspendat de către agenția germană, instituția motivând că gazoductul nu respectă directivele europene.

De asemenea, agenția germană spune că producătorul, transportatorul și distribuitorul trebuie să fie, de fapt, entități separate, anunțând, totodată, că va aproba deschiderea gazoductului dacă operatorul „se va organiza în conformitate cu legea germană”.

Ameninţare pentru Rusia: autorizarea Nord Stream 2 depinde de situaţia din Ucraina!

Duminică seara, Annalena Baerbock a confirmat înţelegerea făcută de către Angela Merkel cu Statele Unite: în cazul unei “escaladări” a situaţiei din Ucraina, gazoductul Nord Stream 2 nu va primi autorizaţia de funcţionare, transmite agenţia AFP.

Totul vine într-o perioadă în care Occidentul se teme că soldaţii ruşi ar putea invada Ucraina. Tocmai din cauza tensiunilor în creştere dintre Moscova şi Kiev, fostul guvern condus de Angela Merkel a convenit cu Statele Unite că, în cazul unei escaladări, acest gazoduct nu va putea intra în funcţiune, a reamintit noua şefă a diplomaţiei germane.

Reuniune G7 consacrată în special tensiunilor cu Rusia

În weekend-ul care s-a încheiat, Annalena Baerbock a participat la o reuniune a grupului G7, consacrată în special tensiunilor cu Rusia, temă ce va fi discutată şi astăzi, 13 decembrie, cu partenerii europeni. Ministrul german de Externe a clarificat, la reuniunea G7, ameninţările voalate lansate de către cancelarul Olaf Scholz pe tema Nord Stream 2.

“Ar fi o gravă eroare să credem că încălcarea graniţelor unei ţări europene ar rămâne fără consecinţe”, a declarat, duminică, Annalena Baerbock.

În plus, ea a mai indicat faptul că gazoductul ce pleacă din Rusia şi ajunge în Germania, prin Marea Baltică, “nu poate fi autorizat deocamdată, pentru că nu îndeplineşte regulile legislaţiei energetice europene”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *