Gerul pune în pericol producția agricolă
Potrivit ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, circa două treimi din semănăturile cu rapiţă şi o treime din cele cu grâu deja au fost compromise. „Totuşi, grâul nu este o problemă pentru noi. În anul trecut au fost recoltate 833 mii tone de grâu, iar în 2012 se prevede să strângem mult mai puţin – circa 240 mii tone. Pentru alimentaţie avem nevoie de 350 mi tone de grâu. În rezerva de stat sunt 60 mii tone. De o mare cantitate de grâu dispune populaţia, care nu se grăbeşte s-o vândă. Totodată, noi importăm două treimi din cantitatea de făină de calitate”, a mai declarat ministrul în cadrul Clubului de presă de vinerea trecută.
Totuşi, specialiştii consideră că recolta de grâu va fi salvată de zăpada care a căzut în ultimele zile pe teritoriul Republicii Moldova. Conform datelor Serviciului Meteorologic de Stat, la Briceni stratul de zăpadă e de 54 cm, la Bălţi – de 46, iar la Drochia – de 50 cm. În schimb, la Teleneşti stratul de zăpadă e de 10-15 cm, iar la Dubăsari – de numai 3-4 cm.
Îngheţurile pun în pericol plantaţiile multianuale, în special caisele, nucii şi perii, precum şi soiurile de struguri de masă.
Ilie Boian, directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat ne-a spus că, potrivit datelor din ultimi 60 de ani, cele mai puternice răciri s-au înregistrat în anii 1954, 1963, 1985 şi 2006.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!