Gheorghe Duca „a uitat” să indice în declarația de avere 4 terenuri, 17 conturi și 544 acțiuni
Comisia Națională de Integritate a constatat astăzi că președintele AȘM nu a declarat 4 terenuri extravilane, 17 conturi bancare, 146 de acțiuni la o societate comercială și 398 acțiuni la o altă societate comercială. La fel, Duca nu și-a declarat cota-parte de 10% în capitalul social al unui S.R.L. și cota-parte a soției de 30% în capitalul social al altui S.R.L.
Ca urmare a lacunelor stabilite în declarația de avere a președintelui Academiei de Științe pentru anul 2013, Comisia Națională de Integritate va transmite dosarul acestuia spre examinare la Procuratura Generală. Declarația pe proprie răspundere a lui Gheorghe Duca urmează a fi examinată prin prisma articolului Codului Penal „Falsul în declarații”. În cazul în care va fi găsit vinovat, acesta riscă o amendă în mărime de până la 12 mii lei sau cu închisoare de până la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
CNI a depistat aceeași încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății și la alți subiecți ai declarării, inclusiv:
Eugeniu Nazaria, ex-director al Întreprinderii de Stat pentru silvicultură Strășeni, care nu a declarat venitul obținut pe parcursul anului 2013 în valoare de 56.367 lei, 4 terenuri, 1/3 din casa de locuit, 2 unități de transport, calitatea de asociat la o societate comercială și 11 conturi bancare;
Marin Lisî, ex-colaborator al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, care nu a declarant 3 terenuri și 4 transferuri bancare în sumă de 5.750 euro;
Serghei Țurcan, director adjunct interimar al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, care nu a inclus în declarație terenul aferent casei de locuit, calitatea sa și a soției de comodatari a 5 unități de transport, 7 conturi bancare, 2 transferuri bănești și un credit bancar.
În cazul altor doi funcționari, Comisia Națională de Integritate a constatat incompatibilitate de funcții. Astfel, viceprimarul satului Hârbovăț, raionul Anenii Noi, Ivan Vrabie, a deținut concomitent și funcția de specialist pentru reglementarea regimului funciar în cadrul primăriei, iar vicepreședintele raionului Cimișlia, Gheorghe Netedu, a combinat funcția de vicepreședinte cu cea de director al unei societăți comerciale. Ambele acțiuni sunt considerate ilegale întrucât legea nu permite aleșilor locali să practice alte activități suplimentare decât cele științifice, didactice sau de creație.
realitatea.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!