Cultură

Gheorghe Țărnă: „În ultimul timp, aplic pe pânză picturile fiicei mele”

A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, clasa profesorului S. Babiuc (1990-1995) și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, clasa profesorilor Alexandru Șestacovschi, Ludmila Șevcenco și Iurie Lupu. Din 2009 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. A organizat expoziții personale în satul de baștină, la Ambasada SUA, Consulatul României și Centrul comercial MallDova. A participat la expoziții reprezentative din R. Moldova, România și Federația Rusă. Are lucrări în colecții particulare în SUA, România, R. Moldova, Coreea de Sud, Italia, Franța, Marea Britanie.

Gheorghe Țărnă pictează de mic copil. În clasa a IV-a a mers la Școala de pictură din satul natal, unde a studiat sub îndrumarea profesorului Grigore Stamati. În 1990, toți absolvenții acesteia au venit la Chișinău să-și încerce norocul la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”. „Din șapte colegi am reușit numai eu. În 1995 am susținut admiterea la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice la secția grafică, însă șeful Catedrei artă decorativă, Alexandru Șestacovschi, mi-a propus să trec la tapiserie, motivând că în clasă are șapte fete și are nevoie de un băiat. Astfel, am intrat la facultate fără prea mari eforturi”, ne spune pictorul.

După facultate, a lucrat în Federația Rusă, în Siberia, unde a pictat multe interioare de școli, case de cultură, complexe sportive. Apoi a deschis o întreprindere individuală, confecționând mobilă capitonată. Mai târziu a abandonat această activitate, revenind la pictură. În 2007 și 2011 a fost nominalizat la „Saloanele Moldovei”. „În fiecare zi lucrez în atelier. Pictez natură statică, orașul vechi. În ultimul timp, aplic pe pânzele mele desenele fiicei Mădălina, care are patru anișori. Feciorul meu, Alin, pictează și el de la doi ani și jumătate”, afirmă artistul plastic.
În 2012, Gheorghe Țărnă a pictat interiorul Bisericii „Sf. Gheorghe” de pe strada Trandafirilor din capitală. „A fost o experiență deosebită. Am pornit proiectul singur, ca pe urmă să-i iau în ajutor pe Ruslan Sava și pe Eugen Țâbârnac. Am pictat în stil bizantin. A fost ceva aparte, deoarece nu este o pictură laică, iar chipurilor pictate trebuie să le redai o stare de smerenie”, ne povestește Gheorghe Țărnă.
În luna mai, el va participa la Bienala de artă plastică, organizată de Tudor Zbârnea, la care vor sosi pictori din 35 de țări. Are de gând să desfășoare expoziții personale la câteva ambasade din Chișinău: a Bulgariei, a Azerbaidjanului și a Turciei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *