Gheorghe Ţopa: Mă mândresc cu feciorii şi nurorile mele
Chiar dacă interpretează cu mult har cântecul „Fata tatei”, el nu are nicio fiică, ci doi feciori, care anul curent s-au căsătorit. Nunta lui Ghenadie, feciorul mai mare, va avea loc pe 10 noiembrie, iar cea a mezinului, Gheorghe-junior – la primăvară.
Gheorghe Ţopa va intra în istoria muzicii uşoare de la noi cu şlagărele patriotice lansate în anii Mişcării de eliberare şi renaştere naţională: „Veniţi acasă”, „Cântare scrisului latin”, „Imnul pământului” ş.a. Le-am ascultat cu toţii şi recent, de sărbătorile noastre naţionale – Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Române, în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi la Palatul Naţional.
În 2011 a călătorit împreună cu cântecele sale prin România, Grecia şi Italia. „În Italia am cântat pentru ai noştri, la o nuntă moldovenească. De fapt, merg de mai mulţi ani în diaspora. În Grecia am fost invitat la o petrecere organizată de doi basarabeni, care şi-au sărbătorit zilele de naştere împreună”, povesteşte interpretul. În România cântă frecvent a nunţi şi botezuri, dar şi pentru prietenii pe care şi i-a făcut cu ani în urmă. „Oricât de des aş fi solicitat la ceremoniile private ale moldovenilor de peste hotare, nu pot pleca de fiecare dată în ţările Uniunii Europene, deoarece am nevoie de mai multe zile – în una singură nu te poţi întoarce acasă. În Moldova însă nu refuz nicio invitaţie”, ne spune artistul.
Acum, bucuria cea mare este că şi-a însurat feciorii. „Sunt socru mare şi mă mândresc cu feciorii şi nurorile mele”, afirmă el.
Gheorghe Ţopa s-a lansat în muzica uşoară în 1986. De-a lungul carierei sale, a înregistrat peste 50 de piese, multe dintre care sunt semnate de el. Însă nu umblă în goană după cantitate. A colaborat cu poeţii Grigore Vieru şi Dumitru Matcovschi, pe ale căror versuri a realizat mai multe melodii devenite şlagăre. Acum, spune Ţopa, mulţi compozitori preferă să scrie şi texte pentru piesele lor, dar acestea nu sunt întotdeauna inspirate. Tocmai de aceea este mereu în căutarea unui text bun şi a unei melodii pe potrivă. A înregistrat două CD-uri. Primul – „Dragoste nemărginită” – a apărut mai demult, iar cel de-al doilea, în colecţia „Melodii de aur”, a fost lansat de curând. Are de gând să-şi înnoiască repertoriul cu piese noi, pe care le visează să fie la fel de agreate de public ca cele lansate în tinereţe.
Gheorghe Ţopa s-a născut în oraşul Nisporeni, la 6 mai 1963, chiar de ziua numelui său. În 1978 a absolvit Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” (specialitatea Canto), iar în 2002 – Universitatea de Arte (specialitatea Regie de estradă). A activat în calitate de interpret în formaţiile de muzică uşoară „Noroc” (condusă de Mihai Dolgan), „Teodor” (în frunte cu Petre Teodorovici), mai târziu lansându-şi propriul ansamblu – „Curaj”. Este distins cu titlul onorific „Maestru în artă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!