Ghid pentru a reuși în viață
Cartea sa (coautor Joost Elffers) „The 48 Laws of Power” („Succes și putere. 48 de legi pentru a reuși în viață”), tradusă în mai multe limbi, conține cele 48 de legi esențiale pentru a reuși în viață.
Aceasta nu ne învață cum să evoluăm spiritual, nici să fim buni unii cu alții, nici să fim întotdeauna cinstiți și corecți, nici să lăsăm de la noi, nici să întoarcem obrazul celălalt așa cum ni se spune în Biblie. Cele 48 de legi ale puterii ne învață cum să reușim în viață, cum să obținem succesul și puterea, cum să obținem ceea ce vrem de la cei din jurul nostru sau cum obțin alții ceea ce vor de la noi. Uneori, prin dominare, manipulare și tactică, controlul minții și al voinței celorlalți, ajungând la scop scuzând mijloacele… Autorii vin în sprijinul ideilor lor cu exemple concrete și reale din istorie, cu exemple de învingători și învinși. Considerată de unii drept imorală sau amorală, cartea de față este cu siguranță o lectură interesantă, care schimbă ușor perspectivele. Este atât de rău să vedem și fața cealaltă a lumii?
Iată care sunt cele 48 de legi ale puterii în percepția lui Robert Greene. Am sintetizat și explicația pe care autorul american a atribuit-o unora dintre ele.
1. Niciodată să nu-ți eclipsezi Maestrul. Dacă vrei să atingi puterea, fă-l să se simtă mai puternic decât tine.
2. Nu oferi niciodată prea multă încredere prietenilor, învață să te folosești de dușmani. Prietenii te invidiază pe ascuns. Dușmanii o fac pe față. Prietenii te pot trăda, dușmanii îți pot deveni cei mai buni aliați.
3. Ascunde-ți intențiile. Dacă scopul tău nu este transparent, nici cei din jur nu vor intra în defensivă.
4. Spune întotdeauna mai puțin decât este necesar. Dacă nu vorbești mult, atunci când vorbești, cuvintele tale vor avea un impact deosebit asupra celor din jur. Chiar și un cuvânt banal poate părea original, dacă îl învălui într-o undă de mister și neclaritate.
5. Sunt atât de multe lucruri care depind de reputația ta. Păzește-o cu prețul vieții tale. Reputația este cea care te face respectat și îți conferă puterea în ochii celorlalți.
6. Indiferent de preț, ieși în evidență. Dacă te lași să pieri în mulțime, acolo vei fi îngropat.
7. Fă-i pe ceilalți să muncească pentru tine, însă asigură-te că meritele îți revin ție. Nimic nu îți poate susține mai bine propria cauză decât ceilalți.
8. Lasă-i pe ceilalți să vină la tine. Și folosește momeala, dacă este necesar. Fă-i să înțeleagă că, servind interesului tău, își vor atinge propriul interes.
9. Câștigă prin acțiunile tale, niciodată prin discuții. Acționează și demonstrează și vei fi privit cu admirație și respect. Discută și explică și vei lăsa loc de resentimente.
10. Pericol de contaminare: Evită pe cei nefericiți și lipsiți de noroc. Au tendința de a te trage după ei în balta de ghinion și nefericire în care se scaldă. Înconjoară-te, în schimb, de oameni fericiți, care se consideră norocoși. Vei fi ca ei.
11. Învață să-i faci pe ceilalți să fie dependenți de tine. Independența se obține când nu ai nevoie de nimeni, însă ceilalți au nevoie de tine.
12. Fă apel la generozitatea și la onestitatea selectivă pentru a-ți dezarma victima. Din când în când, pe lângă multele gesturi prefăcute, un gest de sinceritate și onestitate venit din inimă va dezarma chiar și cea mai neîncrezătoare persoană. Astfel, îți vor fi iertate toate celelalte gesturi nesincere.
13. Când ceri ajutorul unei persoane, fă apel la interesul persoanei respective, niciodată la mila sau gratitudinea sa. Nu-i aduce în centrul atenției ajutorul pe care i l-ai acordat, la rândul tău, în trecut. Fă-l să creadă că, ajutându-te, va obține anumite beneficii.
14. Dă-te drept prieten, lucrează ca un spion.
15. Zdrobește-ți dușmanul până la ultima suflare. Un inamic care nu este distrus în totalitate va găsi forța să se revigoreze și să te înjunghie din nou pe la spate.
16. Folosește-te de absență pentru a crește respectul și onoarea. Ce este mult, pierde din calitate. Ce este puțin, capătă valoare. La fel și prezența ta. Lasă-te, uneori, așteptat în grupul de care aparții.
17. Folosește suspansul pentru a inspira tema: fii mereu imprevizibil! Oamenii se tem de ceea ce nu pot controla. A face exact acel lucru la care nimeni nu se așteaptă îi determină pe ceilalți să înțeleagă că tu deții controlul.
18. Nu căuta să te protejezi ridicând ziduri în jurul tău. Izolarea este periculoasă. Nu te proteja tocmai de ceea ce vrei să cucerești. Vrei să cucerești lumea? Atunci caută prin ea, amestecă-te ocazional în mulțime, studiază terenul, fă-ți aliați, culege informație.
19. Învață să cunoști pe cel cu care ai de-a face: nu lovi pe cel care nu merită. S-ar putea să îți faci din el cel mai de temut dușman pe care l-ai avut vreodată.
20. Nu-ți asuma obligații față de nimeni. Ai obligații doar față de tine însuți.
21. Joacă rolul prostului ca să prinzi un prost: fă-l să creadă că ești mai fraier decât el.
22. Pune în aplicare tehnica capitulării: transformă slăbiciunea în putere. Dacă nu ești suficient de puternic, capitulează în fața adversarului tău. Faptul că renunți subit îl va irita și destabiliza pe adversar. Îți vei acorda timp pentru a-ți revigora puterile și a le diminua pe ale lui.
23. Concentrează-ți forțele. Dacă vrei putere, găsește sursele potrivite din care o poți extrage.
24. Joacă rolul curteanului desăvârșit și intră în pielea personajului pe care îl interpretezi. Începând cu lingușirea și terminând cu intrigile, curteanul știe că totul se reduce la modul în care jonglezi cu puterea.
25. Re-creează-te! Nu te complace să fii una cu imaginea pe care societatea și ceilalți o au despre tine, ci creează-ți propria imagine. Una originală.
26. Păstrează-ți mâinile curate. Sau, cel puțin, iluzia curățeniei lor. În ochii lumii, mâinile tale trebuie să fie nepătate de greșeli sau rătăciri. În ochii lumii, comportamentul și acțiunile tale sunt întotdeauna impecabile, ireproșabile.
27. Joacă-te cu nevoia oamenilor de a crede pentru a-i face să te urmeze. Oamenii au o nevoie copleșitoare de a crede în ceva, de a se agăța de ceva anume. Dacă le oferi ceva în care să creadă și care le dă speranță, atunci îi vei cuceri, atrăgându-i de partea ta.
28. Atunci când începi o acțiune, începe-o cu îndrăzneală. Chiar dacă poți greși din cauza avântului, ai cele mai mari șanse să corectezi pe parcurs. Timiditatea și îndoielile în schimb nu te lasă nici măcar să începi.
29. Plănuiește totul până la capăt. Gândește în avans, fă-ți o privire de ansamblu asupra viitorului, vizualizează finalitatea acțiunilor tale. Este metoda sigură de a nu te lăsa copleșit de împrejurări și obstacole.
30. Fă astfel încât să pară că realizările și succesele tale au fost obținute fără efort. Cel puternic nu trebuie să lase impresia că depune eforturi vizibile pentru a fi astfel. Dacă și cei puternici se chinuie, atunci cum rămâne cu cei slabi? Oamenii au nevoie de idoli. Ești invidiat și respectat când lași impresia că ai putea să faci mult mai mult decât ceea ce faci.
31. Ține sub control opțiunile: fă-i pe ceilalți să se joace cu cărțile servite de tine.
32. Joacă-te cu fanteziile oamenilor. Realitatea poate fi punctul slab al oamenilor. Realitatea poate fi uneori atât de dură și grea încât a le oferi celorlalți o fantezie înseamnă a-i câștiga de partea ta.
33. Descoperă care este călcâiul lui Ahile pentru fiecare persoană în parte. Slăbiciunea celuilalt se poate transforma în principalul tău avantaj.
34. Comportă-te regește, dacă vrei să fii tratat ca un rege.
35. Învață să faci totul la timpul potrivit. Când nu e timpul potrivit, stai în banca ta liniștit. Când este timpul potrivit, dă lovitura de grație. Nu arăta niciodată că ești în criză de timp, căci vei arăta că nu deții controlul asupra situației.
36. Disprețuiește lucrurile pe care nu le poți avea: ignoră-le și ai parte de cea mai bună răzbunare.
37. Fascinează-i pe ceilalți. Creează-ți aura de putere. Ia-le ochii celorlalți, folosește-te de gesturi mărețe și într-o interpretare fascinantă și demnă oferă-le spectacolele pe care le cer.
38. Gândește în felul propriu, însă comportă-te ca restul. Dacă într-o lume convențională îți susții sus și tare ideile tale neconvenționale, exact aceeași lume va crede că este luată peste picior și că te consideri deasupra ei. Mai devreme sau mai târziu își va lua revanșa într-un mod la fel de ostil.
39. Aruncă momeala, dacă vrei să prinzi peștele.
40. Nu te baza pe ceea ce ți se oferă gratis sau prea ușor. Ascunde de obicei un interes anume sau o intenție. Pentru lucrurile valoroase, merită să plătești mult.
41. Nu sta în umbra unui om măreț. Ori depășește-l și realizează de două ori mai mult ca el, ori du-te să-ți cauți propria lumină.
42. Lovește în păstor și turma se va împrăștia. Uneori o mulțime întreagă urmează un singur individ. Uneori, un singur individ poate fi declanșatorul și sursa problemelor tale. Dacă îl îndepărtezi pe acesta, i-ai îndepărtat pe toți ceilalți.
43. Fă astfel încât să ai influență asupra minților și inimilor celorlalți. Influență, nu constrângere… Constrângerea dă naștere la ură și revoltă.
44. Dezarmează-ți și scoate din sărite adversarul folosindu-te de efectul oglinzii. Fă ce face și adversarul tău. Va fi enervat și pus în încurcătură, pentru că nu îți știe tactica.
45. Nu ezita să ridici în slăvi schimbarea, însă nu schimba prea mult deodată. Schimbarea radicală naște ură și răzvrătire. Implementează schimbarea într-un mod gentil, legând-o de trecut.
46. Niciodată să nu apari în ochii celorlalți ca fiind „prea perfect”. Doar zeii sunt așa. Tu ești „aproape perfect”. Permite-ți să ai defecte din când în când. Vei părea mai uman, mai abordabil, mai aproape de ceilalți. Nu lăsa însă garda de tot jos.
47. Nu te duce mai departe de țelul pe care ți l-ai propus. Dacă ai obținut victoria, trebuie să știi când să te oprești. Și cei care pot mult ajung uneori în punctul în care este „prea mult” pentru ei. Și regii lumii cad. Dacă se avântă mai departe decât pot ajunge, au cele mai mari șanse să cadă din poziția de putere în care se află.
48. Asumă-ți absența formei. Fii asemenea apei. Fluid, adaptabil, flexibil, în permanență pregătit de bune și rele, conștient că nimic nu este sigur și că schimbarea este inevitabilă.