Ultima oră

Ghimpu către comuniști: “Voi reprezentanţi aici nu moldovenii, dar interesele lui Putin”

Totul a pornit de la sesiunea de întrebări pe marginea legii a pieţii de capital. Liberalii au sesizat raportorul, care răspundea la întrebările comuniştilor în limba rusă. Drept replică, comunistul Eduard Muşuc a dat indicaţii Parlamentului să nu mai permită ca sectorul de dreapta să conducă şedinţa.

"Cine conduce şedinţa Parlamentului, sectorul de dreapta sau preşedintele? Vă rog să faceţi regulile. Dacă un raportor poate să răspundă la întrebări în limba rusă, de ce nu poate să o facă? În ţara asta, avem nu doar vorbitori de limba română, dar şi ruşi, ucraineni, bulgari, găgăuzi, iar limba rusă este o un instrument prin care ne putem înţelege cu toţii", a replicat Muşuc.

Drept răspuns, preşedintele Parlamentului, Igor Corman i-a răspuns: "Stimaţi colegi, vă rog să nu uitaţi că suntem în plenul Parlamentului. Domnule Muşuc, vă rog să nu îmi daţi indicaţii cum să conduc şedinţa Parlamentului! Fiecare are dreptul la părerea lui, dar văd că fiecare trage în direcţia care îi place mai mult şi unde se poate afirma mai uşor politic", a punctat Corman.

Comunistul Oleg Reidman a ieşit la tribuna Parlamentului şi s-a adresat deputatului liberal, Valeriu Munteanu. Într-o română stâlcită, încâlcită cu franceză şi engleză, Reidman a spus: "În primul rând, eu vreu să adresez la domnul Munteanu. Domnul Munteanu, când dvs aţi apropiat la acest sediu… Siceas concretna po zaconu. Sunt câteva momente "po seasnsu". Asta nu treaba voastră…".

Simţindu-se lezaţi, în numele liberalilor a replicat preşedintele PL, Mihai Ghimpu: "Misio Reidman! Domnule preşedinte eu înţeleg, asemenea glumele pot avea pe coridor, la o ţigară, aici este şedinţa în plen a Republicii Moldova. Limba oficială, este limba română sau moldovenească cum vreţi voi. Dacă aţi vorbi voi măcar moldoveneşti aştia cu davai, padai, najmi na gaz. Liniştiţi-vă vă rog! Domnule preşedinte, vă rog în plenul Parlamentului să nu mai permiteţi nimănui să îşi bată joc de limba de stat. Dacă nu o cunoaşteşi şi nu vă place, poftim plecaţi în Crimeea. Noi o să venim cu un proiect de lege prin care nu o să permitem înregistrarea unui deputat pe listele partidului, dacă nu cunoaşte limba română".

Comuniştii au reacţionat foarte gălăgios, iar Muşuc indignat a replicat: "Domnule Ghimpu aceasta s-a întâmplat pentru că s-a promovat politica şovinistă. Limba moldovenească nu este doar pentru noi, deputaţii comunişti, dar şi pentru alţi 80% din populaţia ţării. Dumneavoastră nu înţelegeţi şi nu puteţi înţelege acest lucru, pentru că nu sunteţi un european, dar sunteţi un fascist!", a declarat Muşuc.

Igor Corman a fost nevoie să intervină şi indignat a spus: "De la un proiect concret despre piaţa de capital, uitaţi-vă unde am ajuns. Domnule Muşuc aţi întrecut orice limită a bunului simţ şi aţi vizat un coleg din acest plen. Nu am dreptul moral să nu îi dau dreptul la replică domnului Ghimpu", a spus indignat Corman.

În încheiere, Mihai Ghimpu a declarat: "Eu aşa numitul fascist, am votat în primul Parlament pentru drepturile etniilor şi le-am dat dreptul la limbă, cultură, biserica lor, drepturi pe care voi comuniştii le-aţi luat. Să respecţi limba română şi să o vorbeşti în plenul Parlamentului nu înseamnă să fii împotriva etniilor sau a limbei ruse. Să vă fie ruşine. Voi reprezentanţi aici nu moldovenii, dar interesele lui Putin. Este un mare păcat, să nu respecţi limba şi cultura poporului pe care o reprezinţi", a conchis Ghimpu.

Show-ul declanşat de comunişti a fost subit stopat de Igor Corman, care şi-a îndemnat colegii să treacă la dezbaterea proiectului la care au rămas.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *