Eveniment

Grădiniţa din Ermoclia a trecut la încălzire cu BIOCOMBUSTIBIL

Micuţii au aflat aceasta după ce grădiniţa pe care o frecventează şi-a schimbat sistemul de încălzire – de la cel cu gaze naturale, la sistemul de încălzire cu biomasă. Grădiniţa din satul Ermoclia este prima instituţie încălzită cu energie din deşeuri agricole, cu sprijinul financiar al Proiectului Energie şi Biomasă.

Chiar dacă de numai 13 zile grădiniţa din Ermoclia este încălzită cu baloţi de paie, administraţia locală este încântată de rezultat şi susţine că economiile făcute ajung până la 50% faţă de anii precedenţi. „Temperatura nu s-a modificat, dar, dacă înainte noi cheltuiam în medie 1200-1400 de lei zilnic pentru încălzire, în prezent costurile pentru încălzire s-au înjumătăţit. Timp de 13 zile, de când am deschis cazangeria, am cheltuit doar 7000 lei. Este mai complicat procesul faţă de vechiul sistem, deoarece e nevoie de operatori care trebuie să realizeze o serie de munci manuale, dar rezultatul este unul care ne satisface. Dacă până acum grâul era bobul de aur pentru noi, de azi înainte şi paiele vor fi de aur”, a conchis Svetlana Şargarovschi, directoarea grădiniţei. Cu banii economisiţi, ea speră să renoveze terenul de joacă al copiilor.
Ministrul Economiei, prezent la ceremonia de inaugurare a noului sistem termic din Ermoclia, a menţionat că „această grădiniţă marchează începutul utilizării pe scară largă a combustibililor din biomasă în R. Moldova şi creează premise pentru o nouă industrie. Pe lângă reducerea consumului de surse energetice importate, vom introduce în circuitul economic deşeurile agricole, or, anual, pe câmpuri rămân neutilizate circa 700 mii tone de paie, prelucrarea cărora ar echivala cu o pătrime din importul anual de gaze naturale”. El a precizat că şi Guvernul e preocupat de sporirea eficienţei energetice şi utilizarea resurselor regenerabile. Pentru anul 2012, în Fondul pentru eficienţă energetică au fost prevăzute 180 milioane de lei.

Grădiniţa din Ermoclia este una din cele 42 de instituţii publice rurale selectate în 2011 pentru a-şi instala sisteme termice pe bază de biomasă. Până în 2014, cu sprijinul proiectului, cel puţin 130 de şcoli, grădiniţe şi centre comunitare din localităţile rurale vor fi încălzite cu energie produsă local, din deşeuri agricole. Bugetul total al proiectului este de 14,56 milioane Euro, bani acordaţi de Uniunea Europeană şi PNUD Moldova.

Nu vom depinde în întregime de gazul rusesc

Valeriu Lazăr,
ministrul Economiei

Vom avea nevoie şi de gazul rusesc, şi de cărbunele ucrainean, şi de alte hidrocarburi. Sigur că, pentru anumite produse industriale, care au nevoie de surse energetice mari, vom avea nevoie în continuare de gazele naturale, dar important este ca circa 20% din energia utilizată să le putem acoperi din sursele proprii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *