Actualitate

Graham Watson: “Când e vorba de energie, diferite state membre se descurcă cum pot, în funcție de interesul NAȚIONAL”

"Presiunile din partea Rusiei se pot manifesta fie prin separatismul Gagauziei, fie prin problemele cu dl Sevciuk in regiunea Transnistria, dar sunt sigur ca dl Putin va continua jocul „de-a soarecele cu pisica” cu UE. Ce este important, dupa mine, este ca UE sa reuseasca sa le arate moldovenilor ce viitor pot avea daca urmeaza calea europeana”.

Întrebat ce le spune celor care sunt convinsi ca fara o Ucraina de partea UE, regiunea transnistreana nu va reveni sub controlul Republicii Moldova, oficialul a spus: „Recunosc ca exista un mare semn de intrebare cu privire la regiunea Transnistria. Imi dau seama ca este extrem de dificil pentru guvernul moldovean. Chisinaul trebuie sa actioneze intr-o maniera predictibila, dar ferma, pentru a le spune oamenilor din regiunea transnistreana: „Veniti cu noi! Veniti cu noi pentru ca aici sunt reprezentate cel mai bine interesele voastre!”. Si doar populatia din Transnistria este cea care va spune liderilor: „Aceasta este directia in care dorim sa mergem!”. Ce inseamna pentru Moldova?

Ei bine, eu nu vad Moldova fara regiunea transnistreana, nu vreau sa ma intorc la viata de dinaintea pactului Molotov-Ribbentrop, noi nu dorim sa rescriem 60 sau 70 de ani de istorie. Noi luam granitele asa cum le-am gasit. Si de aceea chestiunea vizelor pentru cei care detin pasapoarte moldovenesti, a fost atat de importanta”.

Europa Liberă: Acest Parteneriat strategic, pe care UE il are cu Rusia, ajuta Uniunea in relatia sa cu partenerii estici?

Graham Watson: „Ajuta intr-un sens: ca exista intalniri regulate intre liderii europeni si cei rusi. Astfel nu doar ca putem sa ridicam chestiunile care ne intereseaza, dar avem si ocazia sa intelegem felul in care gandesc partenerii rusi. Insa principala slabiciune a Parteneriatului Strategic cu Rusia este faptul ca nu exista o politica comuna a UE cu privire la Rusia. Cand e vorba de energie, diferite state membre se descurca cum pot, in functie de interesul national. Chiar si in materie de comert fiecare stat membru face cum crede de cuviinta, astfel incat interesul national sa fie cel in profit. UE va avea succes doar daca va avea politici unitare, o viziune unitara. Asta trebuie sa facem si cu Rusia, si putem avea aceasta posibilitate la o reuniune a unui Consiliu european, cand sefi de stat si de guvern se vor reuni pentru a discuta chestiuni de securitate si aparare. Iar chestiunea numarul unu trebuie sa fie: cum abordam relatia cu Rusia.”

Cât privește „Euromaidanul”, Graham Watson crede că: „protestatarii sunt acum atat de puternici incat vor da jos guvernul daca acesta nu va reconsidera decizia de a semna tratatul de asociere cu UE. În Parlament a fost o decizie foarte clara, pro-europeana, iar presedintele a decis sa igonore acest vot. Cred ca poporul o sa il oblige pe presedinte sa se tina de aceasta promisiune”.

sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *