Internațional

Grecia implementează măsurile cerute de creditori. Băncile se redeschid astăzi

Tot de astăzi, TVA-ul va creşte până la 23 de procente, ceea ce înseamnă că multe produse se vor scumpi. Grecia aşteaptă acum ca Bruxelles-ul să deblocheze ajutorul de urgenţă în valoare de 7 miliarde de euro. Elenii nu se vor bucura prea mult de aceşti bani pentru că a venit data scadentă a datoriei către Banca Central Europeană, dar trebuie achitată şi rata restantă la FMI, de luna trecută. Veste bună este că Germania vrea să mai întindă o mână de ajutor Greciei. Cancelarul Angela Merkel vorbeşte acum despre o restructurare a datoriei, ipoteza lansată iniţial de FMI.

Grecia se pregăteşte pentru şocul fiscal al modificării TVA. Taxa creşte până la un plafon general de 23%, cu doar câteva excepţii. Medicamentele şi cărţile vor avea în continuare un TVA de 6 procente. În cazul alimentelor de bază şi facturilor la apă şi energie, taxa va fi de 13%, în timp ce pentru produsele procesate, restaurante, transport public şi alte servicii se va aplica plafonul general.

Şi taxa aplicată serviciilor hoteliere, taxate acum cu 6 procente, creşte din toamnă, până la 13%. Din aceste majorări, Guvernul elen estimează că va obţine venituri de 795 de milioane de euro anul acesta şi aproape triplu anul viitor.

„Vom fi obligaţi să ne plătim datoriile, aşa că trebuie să ne obişnuim cu aceste măsuri. Nu există o altă soluţie. Eu nu am votat acest Guvern, dar acum sunt de partea lui. Cred cu toată tăria în necesitatea acestor măsuri”, spune un grec.

O altă noutate este deschiderea magazinelor şi duminica. Angajaţii vizaţi s-au declarat total împotriva unei astfel de schimbări, dar cetăţenii cred că este binevenită.

„Toţi ceilalţi europeni pot merge la cumpărături duminica, numai noi nu putem. Cine se cred oamenii ăştia? Peste tot se lucrează şi duminica. Şi eu, când eram angajată, lucram indiferent ce zi a săptămânii era şi aveam şi ture de noapte”, spune o femeie.

Majorarea taxei pe valoarea adăugată este primul semnal credibil în ochii Occidentului că Grecia ia în serios cerinţele creditorilor internaţionali. Acest pas o aduce mai aproape de începerea negocierilor pentru un nou pachet de ajutor financiar, al treilea în decurs de patru ani. Dar până la definitivarea acestui acord, Grecia trebuie să primească rapid un împrumut intermediar de 7 miliarde de euro.

Are nevoie de aceşti bani pentru a achita o datorie neonorată la începutul lunii către Fondul Monetar Internaţional, în valoare de două miliarde de euro, şi pentru a efectua o plată de 4,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană.

Una dintre puţinele veşti bune pentru greci este redeschiderea băncilor. Cu toate acestea, vor rămâne valabile restricţiile pentru retragerile în numerar: nu mai mult de 420 de euro pe săptămână.

Angela Merkel ia în calcul o restructurare uşoară a datoriei Greciei

Cancelarul german Angela Merkel ia acum în calcul o restructurare uşoară a datoriei Greciei. O tăiere este însă exclusă, deoarece încalcă legislaţia europeană, consideră liderul de la Berlin.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „O tăiere clasică, de 30-40% din datorii, nu poate exista într-o uniune monetară. Poate exista în afara unei uniuni monetare, dar nu în cadrul unei uniuni monetare. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla cu statele din Zona Euro care au o datorie mai mare decât grecii, am ajunge la o situaţie fără speranţă”.

Pe de altă parte, preşedintele francez Francois Hollande susţine că spiritul european a învins în cazul crizei greceşti şi că acum Zona Euro trebuie să treacă la următoarea etapă. Liderul de la Elysee crede că nu "prea multă Europă" face rău, ci prea puţină, idee preluată de la mentorul său, fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, a treia persoană care va primi titlul de "Cetăţean de onoare al Europei".

„Europa şi-a lăsat instituţiile să slăbească şi cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene se chinuie să se pună de acord cum să înainteze. Nu putem să ne oprim aici. Preiau ideea oferită de Jacques Delors a unui Guvern al Zonei Euro, la care adaug ideea unui buget şi a unui Parlament care să garanteze control democratic”, susţine liderul francez.
sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *