Carte

Grigore Vieru, comemorat la Chişinău

Dimineaţă, la bustul său de pe Aleea Clasicilor au venit politicieni, scriitori, oameni simpli, rude şi prieteni. Prezent la eveniment, preşedintele interimar al republicii, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat că, acum doi ani, s-a stins din viaţă un poet care a cântat omenia. Premierul Vlad Filat a spus că i-a învăţat poeziile dedicate celei care i-a dat viaţă, iar ministrul Culturii, Boris Foşca – că din opera lui Grigore Vieru a învăţat ce e dragostea de mamă. După depunerea de flori a avut loc un recital de versuri, prezentat de actorii Nicolae Jelescu, Paulina Zavtoni ş.a.

Liderul Partidului Liberal, împreună cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, şi funcţionari ai primăriei au depus flori la mormântul poetului. Primii însă au fost prezenţi aici elevii de la Şcoala primară „Grigore Vieru” din capitală, în frunte cu directoarea Lilia Grădinaru, care au venit cu flori şi au recitat versuri din creaţia poetului. Lilia Grădinaru a amintit că regretatul scriitor a refuzat la început ca instituţia să-i poarte numele, argumentând că nu e bine ca acest lucru să se întâmple pentru un poet pe când el este în viaţă. „Când şi-a dat acordul, eram în culmea fericirii. Ne mândrim mult că şcoala noastră poartă numele lui”, a spus directoarea.

Raisa Vieru, soţia poetului, a mărturisit că, după moartea lui, îi reciteşte mereu poeziile, pe care le vede altfel. „Sunt pline de profunzime. Cu fiecare zi, lipsa lui îmi este tot mai greu de suportat”, a spus ea, iar fiul scriitorului, Călin Vieru, a zis că a mai trecut „încă un an cenuşiu, încă un an fără tata…”. Raisa Vieru susţine că, în prezent, la Moscova se toarnă în bronz monumentul lui Grigore Vieru (sculptor – Constantin Constantinov), care va fi aşezat la mormântul poetului. Pentru aceasta este nevoie de peste un milion de lei.

Imediat după parastas a urmat un miting de comemorare, moderat de către acad. Mihai Cimpoi, care a afirmat că doi ani fără poet au creat un gol în istorie. În schimb, a constatat Mihai Cimpoi, scriitorul a fost prezent prin traduceri în limbile engleză, germană, italiană, bulgară şi, recent, în găgăuză. De asemenea, Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei va edita opera integrală a poetului, iar pe 14 februarie, de ziua sa, la Sala cu Orgă din capitală va fi lansată cartea „Grigore Vieru şi muzica”, pregătită pentru tipar de către dirijorul Ştefan Andronic şi marele dispărut încă pe când era în viaţă. Prietenul său, scriitorul Spiridon Vangheli, a menţionat că, pe lângă răscolitoarea-i poezie, Grigore Vieru ne-a dat nişte lecţii de viaţă, iar poetul Ion Hadârcă a fost de părere că timpul şi eternitatea lucrează pentru marele poet al neamului. Cântăreţul armean Vozghen Oganesean a spus că Grigore Vieru este lumina şi lacrima poporului nostru. Îndrăgostit de creaţia lui Grigore Vieru, el a interpretat cântecul „Pentru ea”, pe versurile lui Grigore Vieru şi muzica lui Ion Aldea-Teodorovici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *