Gropile Primăriei de pe Alba-Iulia…
Principalul motiv al deteriorării „noii străzi” Alba-Iulia a fost termenul ireal în care a fost reparată, consideră Gorbunov, în a cărui opinie lucrările ar fi trebuit să dureze cel puţin şase luni, dar nicidecum o singură lună. „Din păcate, n-am putut vorbi despre aceasta cu primarul, care ne-a pus sarcina ca drumul să fie gata de Ziua oraşului”, spune Gorbunov. Astfel, a fost schimbat doar stratul de uzură, fără ca infrastructura rutieră să fie măcar examinată. În plus, „Edilitate” nici nu avea depozitate materialele pentru efectuarea lucrărilor. „N-am fost anunţaţi din timp, ca să ne asigurăm cu toate cele necesare. Aveam nevoie de 1000 de tone de materiale pe zi şi, la început, le-am luat pe datorie, în sumă de 13 mln. lei”. Gorbunov precizează că materialele au fost recepţionate din România, Ucraina şi RM, însă cel mai necalitativ a fost pietrişul, necurăţat de lut, din Soroca. Şi condiţiile climaterice i-au jucat festa Primăriei. „Asfaltul se aşază bine la temperaturi mai înalte de zero grade şi pe timp uscat, dar, după Ziua oraşului, a plouat…”, spune şeful de la „Edilitate”. El promite că, odată cu încălzirea vremii, va repara din nou Alba-Iulia, dar nu dă garanţii că strada nu se va deteriora peste doi ani, dacă pe ea vor circula maşini de mare tonaj.
Viceprimarul Nistor Grozavu recunoaşte graba Primăriei, dar spune că „Edilitate” nu a fost obligată să finiseze lucrările până la Ziua Chişinăului: „Şi graba este un factor, dar expertiza vorbeşte despre calitatea joasă a materialelor. Noi le-am spus celor de la „Edilitate” că ar fi bine să reuşească până de Ziua oraşului, dar nu era o condiţie obligatorie. Fiecare îşi are partea sa de vină”. Veaceslav Ţerna, şeful Direcţiei transport, se abţine să se expună referitor la acest subiect până la finisarea expertizei, iar primarul Chirtoacă a fost, ieri, de negăsit.
La reparaţia străzii Alba-Iulia, construită în anul 1987, cu o lungime de 3 km, au lucrat circa 50 de muncitori, fiind remuneraţi cu patru-cinci mii de lei pe lună. SA „Edilitate” este o societate comercială, în care Primăria Chişinău deţine pachetul majoritar de acţiuni. Anterior, firma a reparat principalele artere ale Chişinăului: Ştefan cel Mare şi Sfânt, Dacia, Decebal, Ismail ş.a.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!