Politică

Grosu: „Neutralitatea nu este o decorație care se pune pe perete”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, continuă să afirme tranșant că Republica Moldova va începe să-și fortifice domeniul de apărare, chiar dacă suntem o țară neutră și suverană, deoarece „neutralitatea nu este o decorație, care se pune pe perete”, iar dacă statele străine ne vor oferi suport la acest capitol va fi acceptat. Astfel de declarații au fost făcute de către Grosu în cadrul conferinței de astăzi, 31 mai, a celor opt președinți de Parlament ai statelor baltice și nordice, aflați într-o vizită de lucru în țara noastră.

Igor Grosu a declarat că Republica Moldova va accepta și ajutorul „țărilor prietene”, dar și cel din cadrul parteneriatelor pe care le are țara noastră cu alte state pe această filieră.

„Deși Republica Moldova are consfințit în Constituție neutralitatea, aceasta nu este o decorație, care se pune pe perete ca să arate frumos. Ea trebuie apărată. Autoritățile vor întări capacitățile militare ale Republicii Moldova. Vom investi în forțele noastre armate, lucru care din păcate nu prea s-a făcut de 30 de ani, pentru că și neutralitatea trebuie apărată. Vom face acest lucru atât în cadrul parteneriatelor care le avem și vom analiza și alte oportunități care pot veni din partea țărilor prietene”, a menționat Igor Grosu.

Vă amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, ministra de Externe a Marii Britanie, Liz Truss, a declarat pentru presa străină că, Republica Moldova ar trebui să fie „echipată la standardele NATO” pentru a se proteja împotriva amenințării unei invazii rusești.

Socialiștii s-au arătat deranjați de această declarație și au cerut la 23 mai explicații de la conducerea de vârf a țării față de asemenea anunțuri. Kremlinul la fel s-a arătat preocupat de eventuale livrări de armament NATO în Moldova, declarând că vor urmări cu atenție reacțiile politicienilor de la Chișinău, dar și a intențiilor reale la acest subiect.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene la fel a venit cu o reacție și a precizat că „respectarea neutralității este baza cooperării cu NATO”.

La 23 mai, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că nu vede o problemă dacă NATO va oferi suport militar țării noastre pentru a putea să-și consolideze Armata Națională ca să facă față unui potențial atac militar, iar acest lucru nu contravine statutului de neutralitate pe care îl are Republica Moldova.

Sursa: Realitatea.md


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Francezii ar spune ca neutralitatea este o FUTEZA.
    Ne imbatam cu apa rece . Tu nu vrei sa ataci pe
    nimeni , ei si ????? Cu TOATA eutralitatea ta rusii
    vor sta calare pe maldafani inca o suta de ani.
    Neutralitatea nu obliga pe nimeni sa tzina cont
    de visurile tale. Neutralitatea este un ZERO ,
    te mintzi singur si mintzi tzara . Neutralitatea face
    sa rada in hohote kremlinul. Iar NATO ul si SUA ;sa
    te compatimeasca.
    Refuzand NATO ul este o ncrima, este tradare de
    patrie. Exemplul ukrainei NEUTRE nu este destul ??????

  2. Basarabia are un mare avantaj si anume ,
    ca isi cunoaste prietenul care o sa o
    ocupe.
    Dar nici nu are nevoie de prea multa
    stiinta caci acest “” prieten “” este la noi in
    ograda.
    Domnul Grosu are dreptate cand sp)une ca
    neutralitatea trebue aparata. Frumos.
    O aparam cu armament din cadouri dar
    cand stim cu sigurantza ca vom fi invinsi
    cine ne va ajuta ????? Tot la OTAN ajungem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *