Grupare internațională specializată în prestarea ilegală a serviciilor online, anihilată de poliție (VIDEO)
Astfel, a fost reținut organizatorul grupării, un bărbat de 49 de ani, domiciliat în Chișinău, suspectat că ar fi prejudiciat bugetul de stat în proporții deosebit de mari. Acesta a fost arestat pentru 30 de zile.
Timp de doi ani, membrii grupului, format atît din cetățeni străini(ruși, ucraineni) cât și moldoveni, au creat și gestionat de pe teritoriul țării două site-uri identice pe domeniile com. și md. prin intermediul cărora ilegal erau prestate servicii online în domeniul jocurilor de noroc, acceptarea mizelor pentru pariuri sportive și cazino online.
Site-urile menționate acordau posibilitatea utilizatorilor creării conturilor electronice personale cu utilizarea valutei naționale – leul moldovenesc în calitate de bani electronici.
Concomitent, conturile electronice deschise în valuta națională erau suplinite doar pe teritoriul țării prin intermediul unui sistem electronic de plată local pe domeniul md, care, la rîndul său era conectat la terminalele de plată CASH IN pe întreg teritoriul țării.
Prin intermediul acestora, mijloacele bănești erau încasate pentru suplinirea conturilor sistemului de plată electronic și nu pentru servicii ilegale. Acest fapt a redat o proveniență legală mijloacelor bănești încasate ilegal precum și evitarea înregistrării și licențierii activității la organele naționale competente.
Astfel, implementarea acestei scheme frauduloase pe teritoriul țării a avut ca rezultat încasarea ilegală a mijloacelor bănești în sumă de peste 50 milioane lei, o parte din care au fost transferate în afara țării pe conturile unei companii înregistrate în zonă off-shore.
Taxa pentru licențierea genului de activitate în domeniul pariurilor sportive constituie 28% din suma totală a mizelor acceptate, iar cea de întreținere a cazinourilor în sumă de 576000 lei pentru fiecare masă de joc
În cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliul și oficiile întreprinderii suspectului au fost ridicate sisteme informatice, documente care confirmă activitatea frauduloasă desfășurată precum și mijloace bănești în sumă de circa 1 milion de lei, legalitatea provenienței cărora nu a fost confirmată.
Pe acest fapt, a fost pornită o cauză penală în baza art. 241 (Practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător) și 243, (convertirea sau transferul bunurilor de către o persoană care ştie ori trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite, în scopul de a tăinui sau de a deghiza originea ilicită a bunurilor) Cod penal. Dacă i se va dovedi vinovăția, acesta riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la 10 ani.
Poliția întreprinde măsuri de investigații pentru stabilirea vinovăţiei celorlalte persoane implicate în acest caz şi atragerii acestora la răspundere penală.