Actualitate

Gunoistea de la Tntareni cu iz de politica

Vineri, un grup de initiativa din comuna ?antareni, r-l Anenii Noi, a incercat sa picheteze primaria capitalei in semn de protest impotriva depozitarii deseurilor menajere din oras la gunoistea din localitatea lor. Insa, in loc de o suta de protestatari, precum s-a anuntat, in fata primariei s-au adunat doar vreo cativa. Probabil ca viceprimarul Vlad Cotet, care vineri dimineata s-a aflat la ?antareni, a convins cetatenii sa abandoneze confruntarea.

Liuba Ilovan, sefa grupului de initiativa, ne-a declarat ca tantarenenii nu mai doresc ca gunoiul din Chisinau sa fie depozitat in satul lor, chiar daca pana la expirarea contractului incheiat intre autoritatile capitalei si cele din Anenii Noi a mai ramas un an si in acest rastimp urmeaza sa fie construita o uzina de ardere a deseurilor. In prezent, administratia capitalei este atacata din doua parti: locuitorii satului ?antareni nu mai accepta depozitarea gunoiului, iar comunistii din Consiliul municipal cer stoparea proiectului de construire a uzinei de ardere a deseurilor, spunand ca este o „afacere dubioasa”. Viceprimarul Vlad Cotet sustine insa ca acuzatiile aduse fac parte din jocul politic al comunistilor si ca acest proiect investitional, avizat de toate structurile de resort inca in 2006, este necesar.

Desi poligonul pentru deseuri a fost construit acum 20 de ani, oamenii au inceput sa se revolte abia recent. Problema e ca administratia capitalei, care primise in gestiune terenul pe un termen nelimitat si cu titlu gratuit, urma sa achite impozitul funciar, plata pentru amenajare si impozitul pe venit, insa nu a achitat niciun banut pana in anul 2007. Abia odata cu venirea unei noi administratii la Chisinau, au fost alocate patru milioane de lei pentru constructia apeductului din ?antareni si 800 mii de lei pentru reparatia unui drum. In anul curent, mai multi locuitori ai satului au fost tratati in spitalele din Chisinau, iar Regia „Autosalubritate” s-a angajat sa evacueze apele reziduale care afecteaza scoala si gradinita si a lichidat gunoistile neautorizate. Dupa blocarea completa de catre cei din ?antareni a accesului spre poligonul de deseuri, administratia din Chisinau s-a angajat sa efectueze lucrarile de conservare a acestuia.

„In ultimii doi ani, primaria ?antareni a primit 5 mln. lei, suma ce depaseste cu mult plata de arenda pentru 20 de ani. Am avut intruniri cu satenii si i-am intrebat daca doresc sa inchidem acum gunoistea si sa ramanem mai departe fara finantare sau mai rabdam un an. 330 de oameni au fost de acord ca gunoistea sa ramana deschisa pana la 1 ianuarie 2011, data expirarii contractului si doar 30 au fost impotriva”, ne-a spus primarul comunei, Ion Mastac. Liuba Ilovan, insa, nici nu doreste sa auda de inca un an. Ea a actionat in judecata administratia capitalei de la care cere despagubiri de circa 100 mln. lei. Ea e nemultumita si de Curtea de Apel pe care o invinuieste de taraganarea intentionata a procesului.

Solicitat de TIMPUL, ecologistul Vladimir Garaba ne-a declarat ca, in prezent,
„situatia ecologica in jurul gunoistii este normala, iar solicitarea despagubirii banesti este un santaj”.
Joi urmeaza sa aiba loc o noua discutie cu locuitorii satului despre soarta gunoistii.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *