CSI / Rusia

Guriev: Inflația din Rusia nu e dictată de sancțiunile occidentale, ci de contrasancțiunile rusești

În luna octombrie a anului trecut, Guriev a fost numit economist-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Guriev şi-a început activitatea în septembrie 2016, iar acesta este primul sau interviu în nouă poziţie.

Autorităţile ruse sunt obligate să reducerile cheltuielile bugetare în termeni reali. Sunt afectate toate capitolele bugetare, inclusiv cheltuielile de apărare, a declarat Serghei Guriev.

Atunci când preţurile petrolului au scăzut, economia Rusiei a intrat în recesiune, dar colapsul nu s-a produs. Motivul este că guvernul rus a făcut o reducere semnificativă a cheltuielilor, în special, a refuzat indexarea pensiilor, fără implicaţii politice şi revolte sociale semnificative.

Al doilea factor important este faptul că Banca Centrală a adoptat un regim de curs de schimb flexibil. Acest lucru a permis economiei Rusiei să se adapteze rapid la preţurile scăzute la petrol, fără o reducere semnificativă a PIB-ului.

Principala contribuţie la creşterea preţurilor în Rusia nu o au sancţiunile occidentale, ci contrsanctiunile ruseşti, explică economistul. Autorităţile au impus un embargou asupra importului de produse alimentare occidentale, iar această decizie este încă în vigoare. Inflaţia rămâne ridicată. Pe de altă parte, Banca Centrală rusă a depus eforturi pentru a reduce inflaţia şi vom vedea că în acest an ea nu va mai fi de două cifre.

În general, pentru economiile occidentale influenţă antisanctiunilor ruse s-a dovedit neimportantă, ea a fost resimţită doar de un grup redus de productori,în principal de cei care exportau produse alimentare în Rusia, eu sunt nemulţumiţi.

Ulterior s-a constatat faptul că volumul total al exporturilor de produse alimentare din Uniunea Europeană nu a scăzut, ci a crescut. Nu a existat niciun impact semnificativ asupra economiei UE, contrsanctiunile ruse nu au avut niciun efect.

În SUA, nimeni nu şi-a imaginat vreodată că acestea ar provoca un efect vizibil, deoarece exportul de produse alimentare din America în Rusia a fost întotdeauna foarte mic.

Pentru economia Rusiei s-a dovedit a fi cele mai neplăcut moment scăderea veniturilor.

„Tocmai au fost publicate datele privind veniturile populaţiei în luna august. S-a consemnat o scădere cu 8 la sută a veniturilor gospodăriilor faţă de luna august a anului trecut, iar acest lucru în ciuda faptului că anul trecut a fost, de asemenea, un an greu (cel puţin în termeni de venituri). Situaţia nu este uşoară, – spune economistul – este posibil că recesiunea să se termine şi creşterea va începe în anul următor, dar ritmul de creştere va fi foarte scăzut: circa un procent pe an”.

În ceea ce priveşte epuizarea fondului de rezervă, scenariul este, potrivit profesorului, unul realist – „cu excepţia cazului, desigur, dacă nu se schimbă politică economică, nu va creşte preţul petrolului şi nu sunt anulate sancţiunile”. Fondul de rezervă se va epuiza în cursul acestui an sau în prima jumătate a anului viitor. Consecinţele sunt că guvernul va fi obligat să înceapă să cheltuiască din Fondul Naţional al Bunăstării, care a fost creat pentru a face faţă deficitului pe termen lung a sistemului de pensii.

„Acum, se spune că acesta va fi cheltuit pentru finanţarea deficitului bugetar aferent anilor 2017-2018. În acest caz, fondul va fi epuizat în 2018. Apoi, guvernul rus va trebui să reducă şi mai mult cheltuielile bugetare ..” – spune Guriev. 

sursa: paginaderusia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *