Politică

Guvernarea R. Moldova „ne bagă în război”? Una dintre sperietorile propagandei ruse, combătută de la București. CTP: „Chiar și un nătărău își dă seama că (R.)Moldova nu poate fi decât băgată în război prin atacarea ei de către Rusia”

Una dintre temele preferate ale propagandei ruse în Republica Moldova, „rostogolită” de agenții de influență ai Moscovei la Chișinău, începând de la fostul președinte penal Igor Dodon, deputații socialiști, comuniști până la cei urcați pe scene improvizate în fața oamenilor aduși cu bani de către Partidul „Șor” în centrul Chișinăului să protesteze, este faptul că actuala guvernare a R. Moldova „vrea să ne bage în război”, scrie Ziarul Național.

„Partidul Socialiștilor, care reprezintă o parte semnificativă a cetățenilor republicii, solicită autorităților moldovenești, tuturor vecinilor și partenerilor noștri să respecte suveranitatea, Constituția și statutul neutru al R. Moldova, precum și să se abțină de la acțiuni menite să implice R. Moldova în conflicte militare externe care duc la destabilizare politică în Moldova, punând în pericol viața și securitatea locuitorilor țării, a drepturilor lor fundamentale”, arăta recent într-o declarație oficială partidul care are 31 de deputați în Parlamentul R. Moldova.

Scriitorul și jurnalistul de la București Cristian Tudor Popescu (CTP) ironizează pe seama acestor elucubrații.

„Una dintre cele mai tâmpite lozinci aruncate de propaganda Kremlinului și zbierată de adunătura de strigaci cu simbrie ai răufăcătorului fugar Ilan Șor sună așa: Nu vrem să intre Moldova în război! Păi cum, dracului, să intre? Pe cine să atace cu o armată de 6500 de soldați, posedând armament la nivel strămoșesc? Nici măcar cu Transnistria n-ar avea sorți de izbândă Chișinăul – 2 martie este Ziua Memoriei, în care sunt pomeniți românii uciși în războiul de pe Nistru din 1991-1992. Chiar și un nătărău își dă seama că (R.)Moldova nu poate intra, nu poate fi decât băgată în război prin atacarea ei de către Rusia. Cât privește o intervenție ucraineană în Transnistria, nu s-ar putea produce, potrivit declarației Kievului, fără acordul Chișinăului. Pe care guvernarea Maia Sandu-Dorin Recean n-a înnebunit să și-l dea”, a comentat analistul politic.

CTP reiterează faptul că „Putin nu poate ocupa militar (R.)Moldova” în acest moment, pentru că „Ucraina se încăpățânează să reziste hoardei ruse”.

„Dar nu se va da în lături de la nicio formă de agresiune hibridă, de la sabotaj economic, organizare de mișcări violente, asasinate politice, montarea unei lovituri de stat pentru a obține controlul. Din acel moment, rușii ar avea o bază prețioasă de operații la granița NATO și în spatele Ucrainei. Atacuri hibride pot fi lansate asupra României – pomparea financiară, logistică și propagandistică a partidului AUR și celorlalte formațiuni anti UE și NATO, încurajarea mișcărilor extremiste maghiare din Transilvania, amestecul în alegerile din 2024, cu metode testate în SUA. Scopul: transformarea României cel puțin într-o Ungarie sau Austrie, săpând astfel un culoar troian rusesc în Europa, de la Marea Neagră, până la granița Germaniei”, explică jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu este de părere că autoritățile de la București trebuie să susțină în continuare R. Moldova, pentru a ajuta republica să ajungă în EU și NATO.

„Guvernul României trebuie să continue să susțină din răsputeri (R.)Moldova, economico-financiar, energetic, cu schimb de informații, în plan internațional, nu numai pentru că suntem o singură nație. Pe calea către UE și NATO, căci alta nu există. Neutralitatea, pe care 60% dintre cetățenii Republicii Moldova ar dori-o, este o amăgire. O Elveție în zona asta este imposibilă. Sloganul „să nu-i enervăm pe ruși cu NATO!”, prezent și în România, nu face nici cât o ceapă degerată: Ucraina nu solicitase aderarea la UE și n-avea nicio perspectivă realistă de intrare în NATO, ceea ce nu l-a oprit pe Putin de la invazie”, amintește editorialistul de peste Prut.

Cristian Tudor Popescu îl contrazice și pe ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, care a declarat anterior că R. Moldova nu e pregătită să intre în NATO, fiind foarte slabă militar, mică și săracă. Potrivit lui CTP, acesta nu reprezintă un argument atât timp cât Slovenia, Islanda, Muntenegru, țări cu o populație mult mai mică decât a R. Moldova, cu cheltuieli militare din PIB insignifiante, sunt membre NATO.

„Indiferent de rezultatul războiului, Rusia va rămâne acolo unde este și așa cum este – trufașă, dictatorială, agresivă, un pericol permanent pentru orice democrație. Chiar cu Prutul între noi, România și (R.)Moldova sunt unite de aceeași soartă în fața Răului”, a punctat Cristian Tudor Popescu în editorialul său publicat pe Republica.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *