Actualitate

Guvernul a aprobat! Cetățenii străini vor fi protejați prin lege de expulzarea abuzivă

Potrivit prevederilor legii, o persoană străină putea fi declarată indezirabilă fără a fi menționate motivele care stau la baza acestei decizii. De asemenea, persoana străină putea fi expulzată chiar dacă existau temeri justificate că viaţa îi era pusă în pericol sau că va fi supusă torturii, tratamentelor inumane sau degradante. Existența acestor prevederi a permis, în luna septembrie 2018, expulzarea profesorilor turci, fiind încălcate, în acest fel, toate garanțiile oferite acestora de dreptul național și internațional.

Modificările care au fost propuse astăzi de Guvern vor obliga autoritățile publice să întocmească un rezumat sumar, în care să fie indicate motivele pentru care o persoană străină este declarată indezirabilă, precum și să informeze persoana despre motivele care au stat la baza acestei decizii.

Astfel, va fi asigurat dreptul pentru prezentarea punctului de vedere al persoanei şi combaterea argumentelor autorităților, aşa cum prevede şi Convenția pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăților fundamentale.

Totodată, va fi exclusă posibilitatea îndepărtării sau expulzării persoanei străine dacă există temeri justificate că viața acesteia este pusă în pericol sau că aceasta ar putea fi supusă torturii, tratamentelor inumane sau degradante în statul în care urmează să fie expulzată.

Prin modificările propuse, Republica Moldova își propune să asigure garantarea protecției drepturilor cetățenilor străini și respectarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *