Actualitate

Guvernul a INTERZIS vânătoarea în ariile naturale protejate de STAT

Executivul a aprobat, miercuri, o hotărâre privind sezonul de vânătoare 2013-2014, din proiect fiind excluse rezervaţiile ştiinţifice în calitate de teritorii în care este permis vânatul, anunță TRM.MD

“Nici nu am ajuns să discutăm acest subiect că el a și generat anumite ecouri. În mod special – vânatul în rezervațiile științifice”, a subliniat Iurie Leancă, amintind de “vânătoarea care a generat o mare criză politică în Republica Moldova”.

Premierul și-a exprimat mirarea în legătură cu faptul că ministerul Mediului, pregătind proiectul de hotărâre privind sezonul de vânătoare 2013-2014, a prevăzut vânatul în rezervațiile științifice. “Aș ruga colegii (de la ministerul Mediului), atunci când elaborează astfel de proiecte, să fie foarte atenți și să dea dovadă de anumite sensibilități. Nu mă refer doar la aspectul politic, dar în mod special, la lipsa unui cadru foarte clar stabilit în acest sens”, a spus Iurie Leancă. La propunerea premierului, rezervațiile științifice au fost excluse din lista teritoriilor în care este permis vânatul.

“Noi suntem în proces de pregătire a modificărilor la Legea cu privire la regnul animal, care vor pune punct acestor interpretări”, a menționat ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru. El a specificat că în prezent, cadrul legislativ în acest domeniu conține anumite contradicții. Potrivit ministrului, într-o lege este stipulat că vânătoarea, în ariile protejate de stat, este interzisă, iar într-un al act normativ, este stabilită o excepție, care urmărește reglementarea numerică a animalelor din rezervații.

“Pe de o parte, avem interzicerea de vânare, iar pe de altă parte, avem o sumedenie de scrisori din partea populației care trăiește în imediata apropiere de aceste zone, unde mistreții deja înaintează în lanurile de porumb”, a menționat Gheorghe Șalaru.

În cadrul ședinței de Guvern a fost subliniat faptul că reglementarea numerică a mistreților ar presupune nu neapărat vânarea lor, ci prinderea și permutarea lor în zonele în care numărul acestora este mai mic.

Potrivit Ministerului Mediului, în rezervația Pădurea Domnească este, în prezent, o suprapopulație de 70 de mistreți, care nu vor mai fi vânați, ci în baza unui regulament special, vor fi prinși și transportați în alte teritorii protejate de stat.

TIMPUL.MD via TRM.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *