Economie

Guvernul din R. Moldova interzice cetățenilor să facă plăți cu bani cash pentru a cumpăra bunuri imobile mai scumpe de 60 de mii de euro

Tranzacțiile de vânzare/cumpărare a bunurilor imobile vor fi efectuate doar prin transfer dacă suma va depăși 100 de salarii medii pe economie, potrivit unui proiect de lege care figurează pe agenda de astăzi a Guvernului.

Salariul mediu prognozat pentru anul curent este de 11.700 de lei. Astfel, normele ar fi aplicabile pentru imobilele mai scumpe de aproximativ 60 de mii de euro.

Proiectul limitează plățile în numerar și la procurarea automobilelor la 50 de salarii medii lunare. Documentul stabilește că notarii, în cazul tranzacțiilor imobiliare și Agenția Servicii Publice, în procesul înscrierii mijloacelor de transport, vor autentifica actele doar după ce se vor asigura că plățile au fost efectuate prin transfer. Potrivit inițiativei legislative elaborate de Ministerul Finanțelor, aceasta va intra în vigoare la trei luni după data adoptării, adică, cel mai probabil în prima jumătate a anului viitor, în funcție de când va fi votată de Parlament.

Aceasta mai stabilește că începând cu anul 2026 tranzacțiile imobiliare vor fi efectuate prin transfer dacă valoarea va depăși 50 de salarii medii lunare, iar din 2027 – 25 de salarii medii lunare. Noua lege, dacă va fi adoptată, stabilește limite pentru decontările în numerar și pentru alte categorii de tranzacții între persoanele fizice și juridice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

    1. Nu mai, este o taxa suplimentara pe proprietatile mai scumpe de 60.000 euro. Caci de la cine sa ia guvernul, de la cei care au, logic, doar nu de la saraci.

      1. Nu e vorba doar de proprietati care depasesc o anume valoare:

        “stabilește limite pentru decontările în numerar și pentru alte categorii de tranzacții între persoanele fizice și juridice”.

        In clipa in care depui banii la banca, ai drept de creanta, atat. Desigur, in anume limite. Banca face ce vrea cu banii tai, de ex overnight. Prea multe imixtiuni, inclusiv politice. Rusinos exemplu cand bancile canadiene au reactionat pavlovian la stimulul guvernamental si au blocat conturile celor de la Freedom Convoy dar si pe cele ale donatorilor. Gasesti exemple rusinoase si in Europa, inclusiv in Romania.

        keepcashalive.com/

      2. Care taxa suplimentara pe proprietate? Nu inventati prostii.
        Pentru achizitiile mai scumpe de 60000 euro veti plati prin banca/transfer, dar nu cu banii din colțun.
        Nu-i nici o taxa suplimentara “pe proprietate”.
        Veți plati taxa de transfer/plata la banca. La Victoriabank este de 0.3% dar nu mai mult de 250 euro.

        1. Cred ca m-am exprimat neclar. Nu este explicit o taxa pe proprietate. Sensul este urmatorul: pana acum oricine putea sa cumpere o proprietate mai scumpa de 60.000 euro si putea sa insele statul incat sa nu plateasca taxele. Prin pbligarea ca tranzactia sa se faca prin banca statul urmareste acea tranzactie si automat isi ia taxa. Totodata statul stie astel cine da banii si cine cumpara, in contextul acuzatiilor de finantari din alte tari sau de spalare de bani. Taxa este in sensul ca daca pana acum se putea evita plata catre stat, acum acea plata nu mai poate fi evitata, deci taxa (nu suplimentara, dar obligatorie si de neevitat).

  1. O singura intrebare adresata redacrorului stirii: Ce legatura are poza Maiei Sandu cu aceasta stire ? Este o stire legata de o hotarare a Guvernului RM nu a Presedintelui RM.
    NB Aceste masuri sunt menite sa previna “spalarea” banilor prin bancarizarea tuturor tranzactiilor mai mari de 60 k eur.

    1. Atat este SALARIUL MEDIU in Moldova.
      Ai auzit de asa chestie ca statistica?
      Daca tu si altii primiti mai putin, apoi de asta salariul mediu este 11700 dar nu mai mult.
      Fiecare castiga pentru ceea ce poate face.
      Numai prostii nu pot face nimic decat sa se jaluie si sa intrebe de unde asa salarii.

  2. V-a cumparat pe toti Bruxelul,Schwab,Soror si alti cretini,voi nu doriti binele popoarelor si a populatiei ,voi vreti ingenunchierea noastra ,dar sa nu uitati ca voi sunteti o mana de satanisti si vanduti iar noi suntem miliarde de oameni care inca mai avem criere.Nu uitati ca Dumnezeu nu ne v-a lasa sa va faceti jocul,sunteti la mana askenazitilor.Jos dictatura!

    1. Gurguto, atunci de ce patriarhul Kiril, in numele lui Dumnezeu blagosloveste razboiul sangeros asupra milioanelor de ukraineni??
      Voi sunteti satanistii bre! Esti in stilul kgb-lui, adica hotul striga, prinde hotul!

    2. Ci avieți voi bre??? Criere?!?… Așa se cheamă căpățânile unora ce n-au deschis o carte în ultimele 60 de luni din viața lor, ce înghit pe nemestecate propagandă pobedist-moscălească „di rit vechi” împreună cu dugheala zilnică di vodkă???
      Da uăi, voi molotoivanii sunteți „aleșii”… Aleși să cerșească și să se prostitueze politic permanent de la „independența” respublicii nășită di strămoșii voștri ribentrop-molotov. Hai pa!

    3. Criere poate aveți, nu stiu, dar creiere categoric nu aveți, fă Simono. Cât despre cumpărături, mai bine mă cumpără “Bruxelul” (te referi probabil la Bruxelles) decât Moscova.

  3. Numai trolii rusnaci pe aici. Cu banii aia furati din banci sunteti platiti voi ! Si cu banii incasati in plus pe gazul si petrolul rusesc cu pretul dublat in ultimii ani ! Saraca Moldova a fost pradata si jefuita zeci de ani de Moscova iar moldovenii schingiuiti si expediati prin Siberia si Kazahstan de parintii si bunicii troliilor de astazi.
    Plecati de unde ati venit voi sau tatii si bunicii vostrii, viniturilor scarboase si jegoase ce sunteti, otrava ce o imprastiati o sa va omoare si pe voi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *