Guvernul, luat cu asalt de claxoanele transportatorilor. Care sunt nemulțumirile acestora

Zeci de microbuze și autobuze au claxonat miercuri, 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, într-o acțiune de protest organizată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Potrivit organizatorilor, aproximativ 120 de transportatori și-au exprimat nemulțumirea față de deciziile autorităților care, spun ei, blochează funcționarea normală a transportului rutier de pasageri.
Protestul a fost organizat astfel încât pasagerii să nu fie afectați, a dat asigurări Oleg Alexa, președintele APOTA: „Am venit în pauza de masă, cursele nu au fost perturbate. Nu vrem ca pasagerii să sufere din cauza protestelor noastre.”
Principalele revendicări ale transportatorilor vizează adoptarea metodologiei tarifare, renunțarea la sistemele electronice e-GPS și e-Bilet, dar și sprijin financiar real pentru adaptarea vehiculelor la cerințele privind transportul persoanelor cu dizabilități.
„Protestele vor continua până când revendicările noastre vor fi satisfăcute”, a declarat Oleg Alexa. El a criticat dur introducerea obligativității sistemului e-GPS, despre care susține că nu are nimic de-a face cu digitalizarea promisă de Guvern: „Sistemul GPS, în viziunea Ministerului, este o pârghie de control cu care ANTA poate sancționa transportatorii dacă autobuzul întârzie câteva minute. Asta contravine regulamentelor europene privind protecția datelor cu caracter personal.”
Potrivit lui Alexa, implementarea sistemului e-Bilet ar fi o altă formă de control excesiv al statului asupra unei activități economice care ar trebui să funcționeze pe principii de piață liberă: „Prin e-Bilet, statul vrea să creeze o verigă artificială. Toți transportatorii ar fi obligați să vândă bilete doar prin sistemele gestionate de ANTA. Noi nu înțelegem de ce statul trebuie să se bage în activitatea operatorilor privați.”
Liderul APOTA a mai avertizat că transportatorii auto nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a adapta vehiculele la standardele necesare pentru transportul persoanelor cu dizabilități: „Statul nu este doar un dirijor care reglementează, statul trebuie să contribuie activ, inclusiv financiar.”
Protestul s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 12:30, iar transportatorii au promis că vor reveni în stradă dacă autoritățile nu vor răspunde solicitărilor.