Actualitate

Guvernul ne va stoarce în continuare de bani pentru pașapoarte

„Afacerile cu pașapoarte” care au înflorit în ultimii 20 de ani par să prindă petale noi în guvernarea AIE. După ce „CRIS-Registru” a refuzat să semneze contractul cu firma franceză „Gemalto”, care a propus cea mai scumpă ofertă în finala licitației privind procurarea carnetelor de pașapoarte cu cip integrat, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern, prin care practic asigură câștigul companiei nominalizate. Acest lucru se păstrează deocamdată în secret, despre el nimeni nu vrea să vorbească, toți închid ochii și la ilegalitățile comise, iar puținii curajoși recunosc că lucrurile sunt foarte șubrede la mijloc…

Peste două luni se împlinește un an de la demararea licitației privind procurarea carnetelor de pașapoarte cu cip integrat, însă numele câștigătorului n-a fost adus nici la cunoștința Agenției Achiziții Publice (AAP), nici a altor companii, descalificate din concurs. Și asta chiar dacă grupul de lucru, condus de Ministerul Finanțelor (MF), a luat decizia finală încă la 6 iulie. La sfârșitul lui august, TIMPUL a scos la iveală numele „tainicului învingător” al licitației – compania franceză „Gemalto”, care a propus cea mai scumpă ofertă financiară în ultima etapă a concursului. Amintim că ultimii trei participanți selectați de grupul de lucru au fost: „Oberthur Technologies” (Franța) – cu oferta de 6 mln. 895 mii 525 euro, „Bundesdruckerei” (Germania) – 7.471.415 euro și „Gemalto” (Franța) – 9.037.705 euro. Anterior, dintre firmele cu cele mai bune oferte au foste excluse: „Giesecke&Devrient” (Germania) – 7.122.850 euro, „De la Rue” (Anglia) – 9.320.325 euro și „Intexnauca” (Moldova) – 9.896.215 euro.
Ofertele presupuneau editarea a 1,5 mln. carnete de pașapoarte, de unde rezultă că reducerea prețului la pașapoarte este necondiționată. Dacă până acum „Registru” procura carnetele de la firma engleză „De la Rue”, cu 2,5 euro pe bucată, și cipurile de la compania „Vouance”, cu 6,1 euro pe bucată, prețul unui carnet cu cip ridicându-se la 8,6 euro, un simplu calcul ne arată că „Gemalto” pretinde 6,02 euro pentru un carnet cu cip, „Bundesdruckerei” – 4,98 euro, iar „Oberthur Technologies” (Franța) – doar 4,6 euro.

Finanțele cereau pe ascuns „Registrului” să încheie contractul

Decizia grupului de lucru în favoarea celei mai neavantajoase oferte financiare pare a fi un prejudiciu evident adus cetățenilor. Mai ales că, cel puțin, calitatea producției companiei federale „Bundesdruckerei” este bine cunoscută în RM. Aceasta a tipărit pașapoartele moldovenești din 1992 până în 2008 și ne-a iertat o datorie pentru 1,5 mln. de carnete nefolosite. După descalificarea firmelor nemțești din concurs, acum două luni, Ambasada Germaniei la Chișinău declara pentru TIMPUL: „Companiile „Bundesdruckerei” şi „Giesecke & Devrient” au o experienţă multianuală în sistemul de paşapoarte. Pentru noi este important ca toţi participanţii să fie trataţi în mod egal şi să se ia o decizie economic viabilă. Acest fapt este valabil și în domeniul atât de sensibil al licitaţiei privind introducerea paşapoartelor biometrice. Licitaţia este și un seismograf pentru încrederea statelor membre ale UE în statul de drept RM. De această încredere va depinde calea de mai departe a procesului de liberalizare a vizelor”.

Speranțele diplomaților germani se pare că au fost zădărnicite de insistențele Finanțelor de a promova aceeași firmă. În iulie, deși numele câștigătorului era păstrat în taină, ministrul Veaceslav Negruța invita compania „Gemalto” pentru a încheia contractul cu „Registru” și îi solicita Ministerului Tehnologiei Informației (MTI) să asigure semnarea documentului. După ce, în cadrul grupului de lucru, reprezentanții „Registru” au fost singurii care au votat împotriva celei mai scumpe oferte, MTI a refuzat să-i îndeplinească cererea lui Negruța. Aceasta și pentru că licitația a fost organizată cap-coadă de MF, care figura inițial ca autoritate contractantă. Solicitați de noi, și oficialii de la MTI, și cei de la „Registru” au refuzat să ne răspundă la întrebări, însă corespondența dintre cei doi miniștri, despre care am scris mai sus, dezvăluie situația reală.

AAP ignoră companiile descalificate

Între timp, companiile „Oberthur Technologies”, „Bundesdruckerei”, „Giesecke&Devrient” și „De la Rue” au depus contestații la AAP. Deși, conform Legii privind achizițiile publice, urma să le răspundă în termen de 30 de zile, Agenția le-a ignorat totalmente cel puțin pe unele dintre acestea. Avocatul companiei „Oberthur Technologies”, Victor Burac, ne-a spus că, neprimind niciun răspuns, a acționat Agenția în judecată. Nici Ștefan Creangă, directorul general al AAP, nu poate explica neglijența subalternilor săi. „N-au primit răspuns la contestații?, s-a întrebat el. Nu știu ce să vă spun. Eu nu țin minte. Probabil, i-am anunțat că nu avem încă rezultatele și nu putem să le răspundem. Dar nu sunt sigur…”. Același Creangă a adăugat mai târziu: „Ei, mă rog, din punctul meu de vedere, sunt niște chestii așa, mai….”.

În privința acestei licitații, există și un proces la Curtea Supremă de Justiție, inițiat de firma lituaniană „Garsu Pasaulis”. „Dacă vom câștiga în judecată, vom depune cerere la contenciosul administrativ, privind anularea contractului semnat cu câștigătorul”, afirmă avocatul firmei, Alexandru Moloman.

Guvernul ar putea obliga „Registru” să semneze contractul

Și dacă Mohamed nu vine la munte, vine muntele la Mahomed. După ce MTI s-a împotrivit semnării contractului cu „Gemalto”, Finanțele au găsit neîntârziat soluția. Ce poate fi mai simplu, în acest caz, decât o hotărâre de Guvern? Astfel, a fost adoptat un proiect de hotărâre a Executivului, prin care „Registru” se împuternicește să negocieze și să semneze contractul cu câștigătorul licitației. În cele din urmă, proiectul a fost contrasemnat și de către MTI, iar Finanțele l-au transmis la Guvern. Potrivit lui Veaceslav Mămăligă, președintele grupului de lucru, documentul se află la Cancelaria de Stat. Întrebat cum va rămâne cu contestațiile companiilor descalificate în cazul în care Guvernul va adopta hotărârea, Mămăligă ne-a dat un răspuns evaziv: „Va fi luată decizia corespunzătoare. Nu pot să decid pentru ei. Nu am detalii, cu părere de rău”.

Filat, Negruța, Filip, toți tac…

De ce este nevoie de respectiva hotărâre de Guvern? Nici premierul Vlad Filat, nici ministrul Negruța nu ne-au dat deocamdată un răspuns la această întrebare. A refuzat să se pronunțe și ministrul Pavel Filip. În schimb, directorul AAP susține că Agenția încă nu a primit rezultatele concursului și de aceea încă nu poate examina contestațiile participanților excluși. Totuși, Creangă este de acord că MF a elaborat proiectul hotărârii Guvernului, pentru că „Registru” refuza să semneze contractul cu „Gemalto”. Solicitați de TIMPUL, și reprezentanții „Gemalto” au refuzat să comenteze situația.

Licitația privind procurarea carnetelor de pașapoarte cu cip integrat s-a desfășurat în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 122, prin care a fost adoptat Programul național de implementare a Planului de Acțiuni RM-UE în domeniul liberalizării regimului de vize. În 20 de ani de independență, moldovenii au plătit, cu acordul tuturor guvernărilor, sume impunătoare pentru pașapoarte către firmele omului de afaceri canadian Boris Birștein.

„Așa precedente în Moldova încă nu au fost”

Victor Burac, avocatul „Oberthur Technologies”

În scrisoarea de respingere a ofertei noastre, pe care am contestat-o la AAP, au fost invocate motive supte din deget. Pentru că n-am primit niciun răspuns formal la contestație, în termenul prevăzut de lege, la 28 septembrie, ne-am adresat în judecată. Solicităm emiterea unei încheieri de asigurare a acțiunii sub forma interzicerii încheierii contractului. Aflând despre proiectul de hotărâre de Guvern, însă, înțeleg că lucrurile iau întorsături serioase. Așa precedente în practica Moldovei încă nu au fost. Dacă Guvernul va adopta hotărârea, vom solicita anularea acesteia, căci grupul de lucru trebuie să se bazeze pe lege, nu pe hotărâre de Guvern.

„Ceva e putred în tot ce se întâmplă”


Alexandru Țurcan, avocatul „Bundesdruckerei”

Știu că rezultatele sunt, dar ei nu le anunță… Eu, în genere, nu înțeleg de ce Guvernul ar trebui să adopte o astfel de hotărâre. Sincer să vă spun, cazul e neordinar, nu le înțeleg planul. Din câte știu, clientul meu ar accepta înfrângerea, dacă ar fi întemeiată, fiindcă pentru asemenea companii, câteva milioane de dolari sunt ca o lacrimă. Pentru ei contează chestiunile de principiu. „Bundesdruckerei” este o companie de stat, care nu va ajunge să se gândească cum să trăsnească un stat sărac, ca Moldova. Ei nu se bat cu pumnul în piept că au cea mai bună ofertă, dar văd că ceva e putred în tot de ce întâmplă. Ei pur și simplu doresc ca noi să fim corecți cu ei.

„Este aroganță și lipsă de respect”


Roger Gladei, avocat independent

În primul rând, la licitațiile publice câștigă participantul care oferă cel mai bun preț. În al doilea rând, Agenția trebuia să răspundă la contestații. Dacă nu a făcut-o, este un semn de desconsiderare și un temei de încasare a unor prejudicii. Singura cale pentru companiile excluse este să se adreseze în instanță, care, după caz, poate anula și hotărârea Guvernului. În al treilea rând, investitorii, inclusiv cei potențiali, se așteaptă la un comportament respectuos din partea statului, după cum prevăd convențiile internaționale bilaterale cu privire la protecția investițiilor. RM, având un asemenea tratat semnat cu Franța, compania franceză discalificată, „Oberthur Technologies”, poate să invoce și prevederile tratatului bilateral moldo-francez, prin care RM s-a obligat să le acorde un tratament non-discriminatoriu. Și dacă legea moldovenească obligă AAP să le răspundă în 30 de zile, iar Agenția nu o face, este aroganță și lipsă de respect.

P.S. Joi seară, Guvernul a adoptat Hotărârea cu privire la împuternicirea ÎS „Registru” pentru semnarea contractului privind achiziționarea carnetelor de pașapoarte cu cip integrat. Raportul a fost prezentat de către ministrul Veaceslav Negruța. Vom reveni cu reacții.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *