Actualitate

Guvernul PAS vrea să investească 20 de miliarde de lei în împădurire, în timp ce 44% din cetățenii R. Moldova nu au acces la apă potabilă la ei acasă

Guvernul PAS continuă să vină cu idei fără legătură cu problemele reale ale cetățenilor. În timp ce aproape jumătate din cetățenii RM nu au acces la apă potabilă la ei acasă, Ministrul Mediului pretinde că Guvernul ar urma să cheltuie 1 miliard de euro pentru a planta copaci.

În următorii ani guvernarea își propune împădurirea a 100 de mii de hectare. Ministrul Mediului spune că acum are loc colectarea informațiilor de la autoritățile publice locale privind terenurile ce necesită a fi împădurite, iar bugetul total al programului este de un miliard de euro. Iuliana Cantaragiu spune că Republica Moldova nu dispune de astfel de fonduri, însă negociază cu partenerii externi pentru a obține finanțarea acestui proiect ambițios.

65% din apa livrată grădinițelor din R. Moldova este cu probleme

Situația este gravă și în grădinițele din țară, căci în practic 63% din ele apa este un pericol pentru sănătate. Apa este asigurată din fântânile arteziene sau din cele locale și nu corespund normelor sanitare.

În orașe și orășele doar 80 la sută au acces la apă centralizată și doar 63 la servicii de canalizare. În sate accesul este mult mai mic, de 50 de procente și respectiv 40%. Astfel, practic 44 la sută din populația țării nu are acces la apă curată.

Potrivit datelor oficiale, doar 11% din suprafața Republicii Moldova este împădurită. Prin Programul Național de Împădurire autoritățile planifică până în anul 2030 să fie împădurită 15% din suprafața țării. Ministrul Mediului spune că pentru implementarea acestui proiect este nevoie de un miliard de euro.


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.