Actualitate

Habar nu are cum funcționează LEGILE? Filat AMENINȚĂ că va da în judecată RM

E gata să aștepte oricât pentru a redeveni Premier? 

Întrebat dacă are timp să aştepte decizia CEDO, care ar putea dura mult timp, ex-Premierul a spus că în curînd va face 44 de ani şi nu se grăbeşte nicăieri.

După cum transmite un portal local, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7, Vlad Filat a spus că a solicitat juriştilor naţionali şi internaţionali să examineze hotărîrea CC. V.F. a spus că în paralel s-a adresat şi la CEDO pentru că i-au fost lezate drepturile şi că nimeni nu o să-i poată să-i interzică să-şi continue activitatea.

Cât de bine cunoaște Filat cum funcționează LEGEA?

n regulamentul CEDO se spune că persoana poate sesiza, adresa la CEDO numai în cazul când au fost trecute toate fazele de instanţele naţionale judecătoresti. Eu nu cunosc un caz când CEDO ar accepta să revedă hotărârea instanţei naţionale", a spus expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochesco.

Filat: Ce se întâmplă dacă moare Președintele Parlamentului?

Referindu-se la neînţelegerile din Parlament după ce democratul Marian Lupu a fost revocat din funcţia de preşedinte al legislativului, Vlad Filat a spus că vicepreşedintele Parlamentului trebuie să poată să îndeplinească atribuţiile preşedintelui. "Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă că preşedintele Parlamentului decedează, ce facem atunci, alegeri anticipate?", a întrebat retoric liderul PLDM. (Nota redacției: Un posibil răspuns la întrebarea retorică a ex-premierului Filat ar fi: "Alegerea unui nou președinte de Parlament.")

…Constituția și consecvența liderului PLDM

În urmă cu câteva săptămâni PLDM a inițiat lichidarea funcției de prim vice-președinte al Parlamentului, pe motiv că nu este prevazută în Constituție. Ieri, PLDM a instituit funcția de "președinte interimar" al Parlamentului, care iarași nu este prevăzută de Constituție.

Atribuțiile Curții Constituționale

Reamintim cititorilor noștri conținutul articolul 135 al Constituției R. M, care specifică Atribuțiile Curții Constituționale din R. Moldova.

Articolul 135
Atribuţiile
(1) Curtea Constituţională:
a) exercită, la sesizare, controlul constituţionalităţii legilor şi hotărîrilor Parlamentului, a decretelor Preşedintelui Republicii Moldova, a hotărîrilor şi ordonanţelor Guvernului, precum şi a tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte;
b) interpretează Constituţia;
c) se pronunţă asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei;
d) confirmă rezultatele referendumurilor republicane;
e) confirmă rezultatele alegerii Parlamentului şi a Preşedintelui Republicii Moldova;
f) constată circumstanţele care justifică dizolvarea Parlamentului, demiterea Preşedintelui Republicii Moldova sau interimatul funcţiei de Preşedinte, precum şi imposibilitatea Preşedintelui Republicii Moldova de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 60 de zile;
g) rezolvă cazurile excepţionale de neconstituţionalitate a actelor juridice, sesizate de Curtea Supremă de Justiţie;
h) hotărăşte asupra chestiunilor care au ca obiect constituţionalitatea unui partid.

Filat a JURAT să respecte Constituția

Conform legii, depunerea jurămîntului de către membrii Guvernului are loc în termen de trei zile de la data numirii Guvernului. Toți membrii cabinetului vor depune jurământul individual în faţa Preşedintelui Republicii Moldova

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei“.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *