ActualitateInternațional

Hackerii Anonymous au dezvăluit identitatea „măcelarului din Bucea”, responsabil pentru omorârea sutelor de civili

Contul de Twitter Anonymous Operation, al hackerilor Anonymous, care poartă un război informatic cu Rusia din momentul în care Kremlinul a ordonat invadarea Ucrainei, a publicat fotografia și numele colonelului supranumit „măcelarul din Bucea”.

„Locotenent-colonelul Omurbekov Azatbek Asanbekovici, unitatea militară 51460, comandantul celei de-a 64-a brigăzi de puști motorizate (Habarovsk) este responsabil pentru masacrul din Bucha”, e textul care însoțește imaginea publicată de Anonymous.

Numele lui Asanbekovici apare și într-o declarație a consilierului prezidențial ucrainean Alexei Arestovici. Acesta a scris că unitatea militară pe care o comandă Asanbekovici a fost staționată în Bucea, în nord-estul Kievului.

Oficialii ucraineni au promis că îi vor vâna pe „măcelarul din Bucea” și pe soldații lui, după ce sute de civili au fost uciși în oraș de forțele ruse.

Bucea, oraș din suburbiile Kievului, a intrat sub ocupația armatei ruse la începutul lunii martie și a fost eliberat la 1 aprilie.

Pe 2 aprilie, pe o singură stradă din Bucea au fost descoperite cel puțin 20 de cadavre ale civililor, iar un jurnalist ucrainean a declarat că, în retragere, rușii au omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Mulți dintre cei executați de ruși aveau mâinile legate.

„Toți acești oameni au fost împușcați”, a declarat pentru AFP primarul din Bucha, Anatoly Fedoruk, adăugând că 280 de cadavre au fost îngropate în gropi comune din oraș.

Unii dintre cei care au supraviețuit masacrului au povestit că au stat ascunși două săptămâni în beci. Ororile din Bucha sunt vizibile și din satelit: imagini din satelit publicate duminică, 3 aprilie, de Maxar Technologies, arată ceea ce pare a fi un șanț lung de peste 13 metri, săpat pe terenul unei biserici din orașul ucrainean Bucea, unde a fost găsită o groapă comună după retragerea forțelor ruse.

Comunitatea internațională a condamnat atrocitățile comise de armata rusă în Bucha și a cerut pedepsirea autorilor crimelor, de „O brutalitate fără precedent în ultimele decenii”. Iar președintele Ucrainei, care a ajuns luni în Bucea, a acuzat Rusia de comiterea unui genocid.

Volodomir Zelenski a arătat imagini din Bucea și în Parlamentul României, luni, când a susținut un discurs.

„Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea, la fel de dură”, a spus președintele ucrainean.

„Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești, vor să treacă de orașul Mikolaiv ca să ocupe Odesa, iar de la Odesa, e un pas până în Moldova”, a spus Zelinski în fața românilor.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *