Opinii și Editoriale

Hoția nu va dispărea din Moldova

În luna martie am cumpărat online bilete de călătorie de pe un site românesc. Procedeul era unul extrem de simplu. Rezervai, plăteai, iar pentru achiziționarea online era prevăzută și o reducere de cinci procente. Pe lângă această reducere mai exista una în funcție de ziua călătoriei, cu cât biletul era cumpărat mai din timp, cu atât mai mare era reducerea. Să tot cumperi bilete online în România.

Ei, dar fiindcă vrem să fim și noi în pas cu țările civilizate, în Moldova s-a introdus, pentru cursele interne, vânzarea biletelor online. Pentru cumpărarea cu anticipație („prealabil” scriu ei pe bilet, presupun că au în vedere procurarea cu anticipație) achiți trei lei în plus. Ah, deci nu e ca în lumea civilizată? Nu. Sigur că nu, de ce să dea reducere că tu îi asiguri că au călători?

Dar asta nu e tot. Mai există o taxă de „web comision”. Presupun că e vorba de achiziționarea online. Și am luat biletul de pe site-ul autogării, nu de pe altul. Deci încă cinci lei pentru că plătesc online. În loc de cele cinci procente reduse în România pentru că folosești același serviciu. Motivele pentru care în țara vecină se acordă reduceri, în Moldova se plătesc taxe suplimentare.

Să vedem acum cât reprezintă aceste taxe de opt lei. Păi biletul achiziționat de mine costa (fără comisioane) 62 de lei. La această sumă 8 lei reprezintă peste 10 procente din valoarea biletului. Cam 13 procente în plus. O astfel de hoție pare inimaginabilă pentru țările civilizate. Nu e o sumă uriașă, dar e un exemplu concret al modului în care suntem furați în permanență.

Acum eu mă întreb ca tot omul: există o legislație care să permită un astfel de jaf? Presupun că da, altfel cum s-ar justifica financiar autogara moldovenească? Și atunci, a doua întrebare: pentru cine sunt făcute aceste legi? Pentru popor? Pentru contribuabilii acestui stat?

Ce facem noi cu un stat al cărui legislație funcționează împotriva oamenilor pe care îi reprezintă? De ce avem nevoie de o țară care ne fură cu legea în mână? Acest sistem nu poate fi numit stat. Pentru că cetățenii simpli merg doar în pierdere. Și atunci de ce avem nevoie de el?
Statul în Moldova e unul parazitar. Pentru că ia de la oameni, dar nu dă înapoi. Noi plătim pe săturate pentru orice fel de servicii, însă nu ne vine nimic în schimb. Ba din contră, mai avem de plătit și miliardul furat de politicieni.

În situația aceasta poate ar trebui să nu mai zâmbim ironic tinerilor care ne vorbesc de unire. S-ar putea ca ei să aibă dreptate. Dacă un stat e parazitar, trebuie cumva să i se taie alimentarea și oamenii să se orienteze spre o structură care i-ar apăra interesele și nivelul de trai.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *