Eveniment

Hram în sate. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu (284- 311) şi era fiul voievodului cetăţii Tesalonicului, botezat în taină de părinţii săi, de frică cruntelor prigoane împotriva creştinilor. Şi îl învăţau părinţii în cămară cea ascunsă a palatului lor toate tainele sfintei credinţe, luminându-i cunoştinţă despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum şi milostenia cea către săraci. După moartea tatălui, ajunge să conducă cetatea Tesalonicului. 

Când împăratul Maximilian a aflat că voievodul Dimitrie este creştin şi s-a mâniat foarte tare. Drept aceea, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciţii, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor, şi a venit împăratul şi la Tesalonic. Şi, Dimitrie fiind întrebat, de sunt adevărate cele auzite despre dansul, a răspuns cu îndrăzneala, mărturisind că este creştin şi a defăimat închinarea păgânească. Şi îndată, împăratul a poruncit să-l închidă în temniţă, până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale.Un tânăr creştin, pe nume Nestor, a mers la el în temniţă şi i-a cerut binecuvântarea ca să-l omoare pe luptătorul lui Maximian, Lie, care executa creştinii. După ce împăratul a aflat că Lie a fost omorât de Nestor, având binecuvântarea Sfântului Dimitrie, a trimis la el în temniţă ostaşii să-l omoare cu sulițele. 

Pe vremea împăratului Constantin, care a dat libertate credinţei creştine, trupul acestuia a fost înhumat într-o biserică mică. Acolo au început să
aibă loc minuni. Se tămăduiau oamenii de orice fel de boală. După ce s-a vindecat şi un boier foarte bolnav, acesta a decis să ridice pe acel loc o
biserică mai mare. Şi când săpau şanţurile temeliei pentru noua biserică, au dat peste racla sfintelor moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, iar racla era plină de mir. Oricât ar fi luat din raclă mir, ea se umplea din nou şi tămăduia bolnavii.

Timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *