Hrana vie sau alimentaţia fără foc
Dacă ne axăm pe alimentaţia fără foc, vom beneficia de toate vitaminele şi substanţele nutritive din alimente, iar organismul va avea parte de o adevărată cură de detoxifiere. Unii dintre noi apelează la această dietă în mod permanent, folosind-o ca pe un stil de viaţă, în timp ce alţii o adoptă ocazional, atunci când simt nevoia să se hrănească naturist. Ce poţi să găteşti fără foc?
Iată care sunt alimentele pe care se bazează alimentaţia fără foc: roşii, castraveţi, morcovi, ţelină, păstârnac, pătrunjel, varză, sfeclă, salată verde, conopidă, ardei, ceapă, usturoi, iaurt, miere, fructe, cereale întregi, seminţe sau germeni de legume sau cereale. În cadrul alimentaţiei fără foc sunt permise şi lactatele, iar în diverse preparate se poate folosi câte un gălbenuş de ou crud sau un ou de prepeliţă întreg.
Dintre uleiuri, sunt recomandate cel presat la rece şi cel de măsline. Dacă nu poţi renunţa în totalitate la pâine, ai voie să consumi, dar cu măsură, pâine graham, de secară sau de seminţe, în niciun caz pâine din făină albă. Legumele şi fructele menţionate mai sus pot fi consumate ca atare, în stare proaspătă sau în diverse salate, în supe sau sub formă de suc. Pentru că nu sunt supuse unui tratament termic, iar eventualele bacterii nu pot fi distruse, alimentele trebuie să fie foarte proaspete, foarte bine spălate şi păstrate în condiţii igienice deosebite.
Adepţii hranei vii afirmă că acest mod de alimentaţie dă rezultate miraculoase chiar şi în cazul bolilor celor mai grave, precum cancerul şi diabetul, cu condiţia să respecte cu stricteţe regimul şi să nu renunţe niciodată la el. Gătitul fără foc ajută şi la prevenirea diverselor afecţiuni, la întărirea sistemului imunitar şi la păstrarea tonusului fizic şi psihic. Nutriţioniştii recomandă hrana vie pentru că aceasta este mai uşor digerată de organism, datorită complexului de enzime care se regăseşte în alimentele care o compun. Totodată, specialiştii ne recomandă să renunţăm la sare şi la oţet (fiind permis numai cel de mere, dar cu măsură), la preparatele din făină albă, la zahăr şi la grăsimi animale.
Cum preparăm hrana vie? Ciorbele şi supele se consumă reci, zeama fiind preparată din sucuri de legume, suc de tărâţe sau lactate precum iaurt, sana sau lapte bătut. Ciorbele se acresc cu borş, zeamă de varză sau suc de lămâie. Bucătăria fără foc nu cuprinde numai salate, supe sau ciorbe, ci poţi găti şi piureuri de fructe sau de legume, creme, sosuri sau deserturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!