Actualitate

I-au luat gradul de invaliditate și l-au declarat nebun

Chiar dacă i-a fost oferit un avocat de la stat care trebuia să-l ajute, acesta a refuzat în mai multe rânduri să se implice. Într-un final, avocatul a trimis o cerere la Curtea Supremă de Justiție, dar a completat-o cu încălcări și aceasta a fost respinsă. Astfel, Gunn practic și-a epuizat toate șansele de a-și face dreptate. Bărbatul se arată convins că responsabilii de la Centrul Medical Consultativ din Șoldănești nu i-au prelungit pensia de invaliditate pentru că nu a dorit să dea mită. Potrivit lui, ca să scape definitiv de el, medicii i-au făcut chiar și un certificat în care se spunea c-ar fi nebun.

La 17 ani Oleg Gunn era student și trăia în cămin. Într-o noapte, tânărul s-a simțit foarte rău și când a ieșit la geam să ia o gură de aer, a căzut de la etajul doi. De atunci bărbatul are dureri de spate. Iar în 2005 Gunn a fost nevoit să se întoarcă de la muncă din Rusia pentru că s-a simțit rău. Aici a fost operat. După intervenția chirurgicală, el a aflat că șase discuri din coloana vertebrală erau afectate. În același an, a primit gradul trei de invaliditate și a început să primească lunar câte 230 de lei.


Oleg Gunn în tinerețe

După cum spune bărbatul, bucuria nu a durat mult. În anul 2008, medicii de la Consiliul Medical Consultativ din Șoldănești au constatat că starea lui de sănătate este mai bună, iar, prin urmare, comisia a decis să-l lipsească de gradul de invaliditate, chiar dacă, spune el, starea de sănătate mai mult s-a agravat.

„Lași 500 de lei în forma medicală, iar ei îți confirmă gradul de invaliditate”

Chiar dacă nu primea mulți bani, Oleg Gunn spune că aceștia îi ajungeau ca la sfârșit de an să treacă un tratament special la spate. Bărbatul menționează că medicii îi recomandă să stea în spital de două ori pe an pentru ca boala să nu avanseze, dar el nu-și permite acest lux.

„Totul a început atunci când mi-am făcut gratuit un card bancar și le-am spus să-mi transfere banii acolo, pentru ca să nu merg în fiecare lună la ei. Un an nu am luat banii de pe card, s-au strâns puțin peste două mii de lei și peste 12 luni i-am extras ca să-mi achit tratamentul care mă costa practic toată suma. Probabil lor li s-a părut că am primit prea mulți bani și au decis că nu mai am nevoie de pensia de invaliditate”, meditează Gunn.

Bărbatul de 47 de ani își mai amintește că în anul 2008 când a fost la Comisia de expertiză medicală, de el s-a apropiat o persoană care i-a sugerat să lase în dosar 500 de lei, iar a doua zi să vină și va avea gradul de invaliditate. Gunn însă spune că a refuzat să plătească banii, iar în următoarea zi a aflat că nu mai este invalid.

Avocata delegată de stat a refuzat să-l ajute

Oleg Gunn povestește că atunci când a fost lipsit de pensia de invaliditate a apelat la Oficiul Teritorial Bălți al Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat și a solicitat un avocat care l-ar putea reprezenta în judecată. De la oficiu a fost delegată avocata Vera Deordeiciuc din orașul Șoldănești.

„Atunci când m-am adresat la Deordeiciuc, a refuzat să mă ajute și din start mi-a spus că nu am nicio șansă să câștig procesul. Până la urmă ea a acceptat să scrie o cerere către Curtea Supremă de Justiție. În scurt timp am aflat că cererea a fost respinsă și asta din cauza că ea a uitat să pună mandatul (confirmarea că a fost numită apărător de stat)”, povestește dezamăgit Gunn.

La rândul ei, Vera Deordeiciuc recunoaște că îl știe pe bărbat mai demult și spune că acesta este scandalagiu. Avocata menționează că din start și-a dat seama că în această situație el nu putea avea câștig de cauză. Însă, totodată femeia confirmă că l-a ajutat în prima instanță și a participat cu el la proces.

„Vina mea este că am uitat să pun mandatul atunci când am scris cererea la Curtea Supremă de Justiție. Dar chiar și fără acesta curtea putea examina cazul, însă l-a exclus din start pentru că acuzațiile erau nefondate”, a mai declarat Deordeiciuc.

Reprezentanți de la Oficiul Teritorial Bălți al Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat spun că avocații delegați nu pot refuza să ajute o persoană, decât doar atunci când sunt în conflict de interese. Mai mult, lucrătorii știu de cazul Gunn și despre faptul că avocata nu a completat corect cererea, însă totodată menționează că ea este un specialist bun și până acum n-au mai avut probleme de acest gen. Prin urmare, la solicitarea bărbatului, reprezentanții oficiului i-au delegat un alt avocat.

Au eliberat un certificat prin care l-au declarat nebun

„În anul 2011 reprezentanții Consiliului Medical Consultativ din orașul Șoldănești mi-au eliberat un certificat în care se spunea că eu sunt bolnav psihic și trebuie să mă internez la spital sau trebuie să consult un psihiatru”, își amintește indignat Oleg Gunn.

Bărbatul spune că persoana care a stat în spatele eliberării acestui certificat este președinta consiliului Lidia Țurcan. Conform lui judecătoria locală nu a pedepsit-o pe femeie, însă, cel puțin a anulat certificatul.

La rândul ei, Lidia Țurcan recunoaște că un asemenea document a fost eliberat, însă doar după ce o echipă de 12 medici s-au întâlnit și au discutat cu cetățeanul Gunn. La fel, femeia spune că bărbatul nu mai are dreptul să primească pensie de invaliditate pentru că s-a refăcut după operație, iar acest lucru l-au confirmat și medicii.

Ce spune legea?

În articolul 31 din Legea cu privire la asistenţa juridică garantată de stat din 26.07.2007, se spune că avocatul desemnat de oficiul teritorial este obligat să acorde asistenţă juridică calificată în volumul solicitat, dar care nu poate depăşi 120 de ore pe an. Acesta beneficiază de remunerare în aceleaşi condiţii ca şi avocaţii care acordă asistenţă juridică la cerere. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *