Actualitate

Iaurt cu mucegai, comercializat într-un magazin din capitală

Autoritățile recomandă consumatorilor să facă sesizări atunci când depistează asemenea cazuri, pentru a putea merge în inspecție și retrage de pe piață produsele alterate.

„Aveți grijă ce mâncați! Uitați-vă cu ce produse de calitate vă puteți trezi în magazinele alimentare din Chișinău!? Iaurt plin de mucegai…”. Acesta este mesajul trimis pe adresa redacției, însoțit de câteva poze care demonstrează veridicitatea faptelor.

Contactat de TIMPUl, Alexandru Cuzimuc, directorul Agenției pentru Protecția Consumatorilor, a recomandat cititorului să se adreseze imediat la Agenție pentru a putea efectua verificări la magazinul de unde a fost procurat iaurtul alterat. „În asemenea situații, consumatorii trebuie numaidecât să se adreseze la noi, să facem verificări, dar nu să meargă întâi la magazin, să ceara socoteală, iar după să meargă la magazin pentru a cere despăgubiri, pentru că atunci când mergem noi într-acolo deja nu mai găsim dovezi”, a menționat Alexandru Cuzimuc. Acesta a ținut să remarce că, după verificări, consumatorul este în măsură să ceară restituirea banilor pentru produsul alterat de la agentul economic. Directorul Agenției a subliniat faptul că de vină ar putea fi atât agentul economic, cât și distribuitorul mărfii, ori chiar producătorul ei. Ba mai mult, nu este exclus faptul că ambalajul iaurtului a fost străpuns din neatenție ori cu bună știință de cineva, iar ca urmare a pătrunderii aerului a apărut mucegaiul.

Chiar dacă cititorul nostru a procurat iaurtul stricat la sfârșitul săptămânii trecute, acesta se poate adresa și astăzi la Agenție, pentru efectuarea unui control. „Reacționăm imediat, chiar în ziua în care suntem sesizați mergem să facem verificări. Atunci când este vorba de produse alterabile care pot pune în pericol sănătatea consumatorului, examinăm aceste cazuri și în urma unor sesizări telefonice”, a menționat Alexandrul Cuzimuc.
Pentru păstrarea produselor alimentare în condiții necorespunzătoare, persoanele juridice riscă o amendă de până la 2000 lei, iar persoanele fizice până la 500 lei.


Viorica Bodiu, șef adjunct direcție coordonare și planificare în cadrul Agenției

Pe parcursul anului 2012, Agenția pentru Protecția Consumatorilor a efectuat 1044 de controale ce au vizat produsele alimentare, dintre care în 916 cazuri s-au depistat neconformități. În urma verificărilor, au fost întocmite 1654 de procese-verbale.

De asemenea, în primele nouă luni ale anului curent la Agenție au parvenit 743 de petiții, dintre care aproape toate au fost examinate, iar 136 au fost readresate altor autorități.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *