Idei de afaceri. Sparanghelul – Plantația care îți aduce profit 15 ani fără bătăi de cap

Fermierii cu experiență vorbesc de 20 de ani de viață pentru o plantație de sparanghel, însă, realist, puteți spera la 15 ani de producții bune, fără bătăi de cap.
În România, cultura sparanghelului nu este așa de răspândită, ceea ce face ca nișa să fie încă una „cu locuri libere“ pentru noi investiții. Vestea bună este că deja s-au consolidat producători de material săditor – adică de coroane de sparanghel, iar perioada optimă de plantare este primăvara, în aprilie, scrie Agrointeligența.
Pentru frații Toma – Daniel și Florin, sparanghelul este viitorul. Cei doi sunt din București dar au înființat în județul Buzău o plantație de 3.500 de metri pătrați pe care cultivă sparanghel de mai mulți ani. O parte mare a afacerii o reprezintă vânzarea coroanelor de care sunt interesate mai ales persoanele care dețin suprafețe mici și doresc să își cultive singuri leguma preferată. Au început să vină însă cereri și de la cei care vor să înființeze o afacere cu sparanghel. Totuși, cei doi frați recunosc că sunt încă puțini ”amatori” de sparanghel, dar sunt optimiști întrucât noile tendințe culinare plasează leguma ca una cu perspective, mai ales că este deja recunoscută ca fiind foarte sănătoasă.
Cât costă înființarea unei plantații de sparanghel
Înființarea unei plantații de sparanghel începe cu comandarea coroanelor. Pentru 1.000 de metri pătrați aveți nevoie de circa 3.000 de plante. La un cost mediu de 0,70 de euro, investiția se ridică la 2.100 de euro. „Se pun cam patru coroane de sparanghel la metrul liniar cu o distanță între rânduri de un metru și jumătate pentru că în anul 2 crește până la 1,6 metri și îi trebuie spațiu. Ca și lucrări de îngrijire, sparanghelul are nevoie doar de plivirea buruienilor“, Explică Daniel Toma pentru Agrointeligența.
Cultivatorul de sparanghel recomandă pregătirea terenului încă din toamnă, cu arat cât mai adânc. În șanțurile adânci de 20-25 de centimetri se așează coroanele de sparanghel cu rădăcinile cât mai răsfirate, după care se acoperă cu pământ și se udă. Sparanghelul are nevoie de un teren însorit, cu un sol nisipos și seminisipos, bine drenat care să nu păstreze apă la rădăcina plantei. Cultura nu are nevoie de sistem de irigații decât dacă înființați plantația în zone foarte secetoase și atunci se recomandă să udați plantele de sparanghel pe perioada verii.
Citiți articolul complet pe Agrointeligența.