Ieri s-au împlinit 60 de ani de când căţeaua Laika a devenit primul animal trimis de om în spaţiu
Laika a fost aleasă ţinându-se cont de anumite criterii. Câinele trebuia să aibă dimensiunile potrivite, să fie sănătos dar şi să dea bine în fotografiile oficiale. Mai mult, a fost aleasă o femelă deoarece se credea că acestea sunt mai docile decât masculii şi pentru că cercetătorilor le-a fost mai uşor să conceapă un costum care să-i acomodeze organele genitale.
Căţeaua avea să se îmbarce pe Sputnik 2, într-o misiune din care nu avea să se mai întoarcă. Sputnik 1 fusese, cu câteva luni înainte, nava care dusese primul satelit artificial în spaţiu.
Mulţi iubitori de câini din Vest au fost îngroziţi de faptul că Laika urma să moară. Pentru a calma spiritele, sovieticii au declarat că Laika a fost eutanasiată în utimele ei clipe. Totuşi, în 2002 s-a aflat că acest lucru nu a fost adevărat. Căţeaua a murit mistuită de căldura uriaşă din capsulă, la câteva ore după ce a ajuns în spaţiu. Cum misiunea a fost pregătită în grabă, cercetătorii nu au avut timp să izoleze bine de radiaţii şi razele directe ale Soarelui vehiculul spaţial.
Adilya Kotovskaya, dresorul căţelei şi biolog participant la misiune, a declarat pentru AFP că a simţit remuşcări înainte de a o trimite pe Laika în misiune: „Am rugat-o să ne ierte şi chiar am plâns când am îmbrăţişat-o pentru ultima dată”.
După ce capsula în care se afla Laika, moartă de multă vreme, a încheiat 2.570 de orbite în jurul Pământului, vehiculul a reintrat în atmosferă şi s-a prăbuşit în zona Caraibelor.
Sursa: Go4it.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!