Politică

Igor Munteanu despre rezultatele alegerilor din Găgăuzia: „Reprezintă un semnal de alertă maximă pentru guvernarea proeuropeană de la Chișinău”

Președintele CUB, Igor Munteanu, s-a expus asupra rezultatelor alegerilor pentru funcția de guvernator al regiunii autonome, conform cărora Evghenia Guțul a obținut victoria.

Potrivit politicianului, alegerile din Găgăuzia reprezintă ”un semnal de alertă maximă pentru guvernarea proeuropeană de la Chișinău, care ar trebui să se trezească”, transmite Știri.md.

De asemenea, președintele CUB a declarat că Evghenia Guțul, candidata partidului Șor, ”este o anonimă scoasă din mânecă de către partid”, iar rezultatele acestui scrutin vizează direct eșecul actualei guvernări.

”Alegerile din autonomia găgăuză s-au încheiat.

Cum spun francezii, ”Le Roi est mort, vive le Roi!”. Funcția de bașcan revine după numărarea voturilor celui de-al doilea tur de scrutin Eugeniei Guțul, o anonimă scoasă din mânecă de către Partidul Șor, care l-a bătut la mingi lungi pe candidatul PSRM, Grigorii Uzun, în ciuda tuturor scenariilor făcute în ajunul alegerilor. Candidatul Șor câștigă la scor detașat în ciuda faptului că organele de ordine au deschis dosare penale pe faptul coruperii alegătorilor în alegeri, au reținut membrii staffului electoral al Partidului Șor, au făcut percheziții, iar cu puțin timp înainte de al doilea tur, Curtea de Apel l-a condamnat pe liderul acestui partid infracțional, Ilan Șor, la 15 ani de închisoare cu executare. Să câștigi 52,39% după aceste acțiuni (sau 27.000 de voturi) încalcă legile gravitației. Cel puțin pentru actuala guvernare de la Chișinău.

Care-i lecția acestui câștig electoral?

1) Partidele care încalcă regulile trebuie penalizate în afara procesului electoral, nu pe parcursul lor. Altfel, victimizarea liderilor lor le creează nimbul unei opoziții ”drepte” contra autorităților legale.

2) Deși există largi victorii diplomatice pe plan extern, actualul Guvern nu reușește să înfrângă nisipurile mișcătoare ale unui electorat conservator, patriarhal, rusofil, pe care nu-l vedem la posturile de TV, dar care răbufnește din senin și este ușor confiscat de mișcări populiste și antieuropene. Este ”Moldova tăcută”, care are pretenții serioase la stilistica și rezultatele actualei guvernări. Exponenții acestui electorat nemulțumit au câștigat anterior la Orhei, la Bălți, acum la Comrat, iar viitoarele lor acțiuni ochesc Chișinăul.

3) Votul din Găgăuzia este un semnal de alertă maximă pentru guvernarea proeuropeană de la Chișinău, care ar trebui să se trezească. La fel, alerta se răsfrânge și asupra altor partide politice europene, care nu ar trebui să abandoneze cu superficialitate regiuni complicate, influențate de narațiuni nocive, din lene sau din confort, pentru că în spatele lor stau frustrări reale, multă manipulare, umilință, disperare și sărăcie. Astea-s probleme reale pe care nu le putem arunca în brațele altora să le rezolve, nici măcar partenerilor pentru dezvoltare, uluiți să descopere că în UTAG se lăfăiesc în granturi europene și se plimbă cu portretele lui Stalin și Putin pe străzile centrale.

Trebuie să guvernezi cu adevărat, nu să imiți că guvernezi, altfel te trezești cu gruparea infracțională Șor validată în calitate de opoziție adevărată”, a declarat Igor Munteanu.

În turul doi al scrutinului pentru funcția de guvernator al regiunii autonome, desfășurat duminică, 14 mai, Evghenia Guțul a obținut 52,39 la sută din voturi, în timp ce contracandidatul său, Grigorii Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor, a acumulat 47,61 la sută din sufragii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Dragostea cu sila nu se face. Daca nu vor Europa sa li se taie toate sunventiile si proiectele si sa ramama cu rublele lor la capatai. Inteleg ca nici lirele turcesti nu le mai sunt bune.
    Din partea mea pot sa-si declare si independenta intre Ucraina si RM sa vad cime ii va mai finanta si cum o sa calatotoreasca prin lume cu pasaportul lor gagauzian.
    Ce tri o sa-i recunoasca si alte aspecte.

  2. “…pentru că în spatele lor stau frustrări reale, multă manipulare, umilință, disperare și sărăcie.”? Nu sunt de acord cu aceste scuze, cusute cu ata alba. Saracia gagauzilor nu vine nici de la romani, nici de la Europa si nici macar de la actuala guvernare: ea vine de la toate celelalte guvernari dinainte, care au fost in exclusivitate teleghidate de la Moscova. Faptul ca acum gazul s-a scumpit, tot de la Moscova vine, de altminteri. Deci daca exista ura, atunci logica ar trebui sa indrepte ura inspre rusi, ca la toate celelalte foste natiuni conduse de ei. Ce frustrari, ce umilinte? Ii merge restului Moldovei mai bine? Ei au vrut autonomie, ei vor cu rusii – e alegerea lor, sa traiasca in rahat. Cat despre nepasarea imbecila a guvernului fata de porcariile de la Komrat – da, aici dau dreptate autorului. Se pare ca guvernarea inca nu apreciaza corect limitele democratiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *