Economie

Ilham Aliyev despre importanța acordului privind energia verde între guvernele Azerbaidjanului, României, Georgiei și Ungariei

Acordul privind parteneriatul strategic pentru dezvoltarea și furnizarea de energie verde întreguvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei a fost încheiat la, 17 decembrie, la București. Documentul a fost semnat de Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, Premierul român Nicolae Ciucă, Premierul georgian Irakli Garibashvili și Premierul ungar Viktor Orban. La ceremonia de semnare au participat Președintele României, Klaus Iohannis, și Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

“Acordul privind parteneriatul strategic pentru dezvoltarea și furnizarea de energie verde întreguverneleAzerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei” va fi o altă contribuți ecomună la securitatea energetică a Europei, a declarat Președintele Ilham Aliyev, menționând că documentul reprezintă un acord important pentru crearea securității energetice verzi.

Îndiscursul său, PreședinteleAzerbaidjanului a menționat că anul trecut Azerbaidjanul a exportat 8,2 miliarde de metri cubi de gazenaturale pe piețele europene, iar anul acesta este vorba de 11,3 miliarde de metri cubi. Anul viitor se așteaptă să exporte cel puțin 11,6 miliarde de metri cubi.

Precizând că anul viitorAzerbaidjanul va exporta în total aproximativ 24 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, șeful statului a reamintit că în 2021 această cifră a fost de 19 miliarde de metri cubi.

Ilham Aliyev a menționat, de asemenea, că trebuie creată o capacitate suplimentară de transport de cel puțin 3 GW pentru prima fază a exporturilor de energie electric azeră.

“În urmă cu două zile, Ministerul Energiei din Azerbaidjan a semnat una cord-cadru cu o altă companie energetic globală. Această companie intenționează să investească în crearea unei capacități de producție de energie eoliană și solară depână la 12 GW în Azerbaidjan. Astfel, ar trebui create cel puțin 3 GW de capacitate de transport suplimentară pentru prima fază a exporturilor azere”, a declarat Ilham Aliyev.

Totodată, menționăm că SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, și Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, au semnat un accord privind furnizarea de gaze din Azerbaidjan către România începând cu 1 ianuarie 2023.

PreședinteleAzerbaidjanului, Ilham Aliyev, a remarcat că acest lucru este în beneficial ambelor părți, române și azere.

”Este o situațiea vantajoasă pentru ambele părți, deoarece Europa trebuie să își consolideze securitatea energetică, iar Azerbaidjanul are nevoie de o piață sigurăpentru resursele sale energetic vaste”, a declarat Aliyev.

Sursa: haqqin.az

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *