Actualitate

Ilovaisk – una dintre cele mai sângeroase pagini din istoria războiului ruso-ucrainean

Tragedia care a dus insa la pierderea a circa 1.000 de sodati ucraineni s-a produs pe 29 august 2014.

În timpul ieșirii trupelor ucrainene din încercuire, prin coridorul negociat cu oficialii Armatei Ruse, au fost ucisi 366 de militari ucraineni, 429 răniți, 300 luati prizonieri. Acestea sunt cifrele finale, comunicate de către Procurorul General al Ucrainei, Iuri Luțenko, la reuniunea Comitetului Radei Supreme pentru Securitate Națională și Apărare.

Luțenko a spus că a existat un acord verbal cu conducerea Federației Ruse cu privire la retragerea militarilor ucraineni din incercuirea de la Ilovaisk. Cu toate acestea, unitățile forțelor armate ale Federației Ruse, cu ordin direct de la Statul Major General al Armatei Ruse, a deschis foc în plin din arme grele asupra coloanelor în retragere ale armatei ucrainene. Printre cei ucisi de fortele armate ruse au fost inclusiv cei trei prizonieri ai armatei ruse, capturati de ucraineni.

Luțenko a spus că „urmare a atacului perfid comandat de conducerea superioara a forțelor armate ruse, au fost ucisi 366 de militari ucrainei, 429 au fost răniti, iar 300 au fost capturați de către inamic”.

De asemenea, Luțenko a declarat că, în baza raportului de expertiză cu privire la agresiunea militară rusă ca factor principal al acestor pierderi, precum și în baza probelor colectate, Procuratura Generala a Ucrainei a initiat, pe 8 august 2016, dosare penale împotriva a 18 oficiali militari rusi pentru comiterea unor infracțiuni deosebit de grave la adresa securității naționale a Ucrainei, a pacii și ordinii de drept internaționale.

Potrivit Unian, Comisia parlamentară temporară de investigatiei a tragediei de la Ilovaisk estimează pierderile totale ale trupelor ucrainene la o mie de oameni.

Potrivit biroului procurorului militar al Ucrainei, în timpul luptelor de la Ilovaisk, numărul total de luptători separatisti și ai trupelor rusești a fost de peste 16 mii militari.

Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Viktor Mujenko a declarat că motivul pentru dezastrului de la Ilovaisk a fost invazia nedeclarata a trupelor regulate ruse, dar si incoerența, haosul și lipsa de competență în planificarea operațiunilor de ieșire a trupelor din incercuire. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *