Actualitate

IMPACTUL neașteptat al declarațiilor de UNIRE. Iată ce s-ar putea întâmpla la alegerile parlamentare din toamnă

Aceasta este opinia preşedintelui Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale, Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA.

„Aş dori să-i felicit pe toţi românii care simt româneşte şi care înţeleg semnificaţia profundă, politică, a jubileului, dar pentru atingerea acestui obiectiv (unirea –n.r) nu e suficientă doar răsfirarea tricolorului. E nevoie ca populaţia din Republica Moldova să-şi dorească acest lucru, iar instituţiile să fie compatibile cu obiectivul. E nevoie de o transformare democratică a Republicii Moldova şi de crearea unui liant politic, aşa cum a fost între Germania de Vest şi Germania de Est. În acest moment, nu există condiţii care ar face posibilă reunificarea statului român”, a declarat Igor Munteanu într-un interviu pentru Adevărul.

În opinia fostului ambasador, această mobilizare a electoratului prorus dezavantajează elementele democratice, care ar încerca să combine voturile etnice în sprijinul unor opţiuni proeuropene, pentru că europenizarea Republicii Moldova înseamnă apropierea de statul român.

„Există această perfidie a unor politicieni de a folosi declaraţiile de unire pentru a mobiliza unele grupuri etnice care se împotrivesc unirii. Avem o societate divizată. Unele minorităţi, cum ar fi cea găgăuză, a votat în proporţie de 90% cu Igor Dodon. Unul dintre deputaţii din Regiunea Autonomă Găgăuzia, cum este Corneliu Dudnic, ales pe listele PD, a spus că dacă mişcarea unionistă va continua, el va pune mâna pe armă. Dudnic a sprijinit şi referendumul din Găgăuzia, din 2014, pentru aşa-zisul statut amânat”, a adăugat Igor Munteanu.

Sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *