În 2013, moldovenii vor plăti taxe mai mari
Chiar din prima zi a lui 2013 a intrat în vigoare noua politică fiscală adoptată anul trecut de parlament, care aduce vești proaste pentru producătorii agricoli, proprietarii și importatorii de mașini, precum și pentru comercianții ori consumatorii de produse din tutun sau alcool, care vor trebui să scoată din portofel mai mult pentru achitarea accizelor, TVA-ului și altor taxe.
Impozite pentru milionari
În urma modificărilor efectuate la Codul Fiscal pentru reducerea riscului de evaziune fiscală prin nedeclararea veniturilor impozabile reale a persoanelor cu venituri mari, începând cu 1 ianuarie 2013, va fi aplicată o metodă indirectă de evaluare și impozitare a veniturilor şi proprietăţilor. Astfel, persoanele fizice rezidente, cetăţeni ai R. Moldova, care în decursul unui an fiscal obţin proprietăţi ce depăşesc cumulativ suma de un milion lei sau efectuează alte cheltuieli personale ce depăşesc cumulativ suma de 500 mii lei, dar declară venituri impozabile şi, respectiv, achită impozite pe venit mai mici decât cele estimate ca fiind reale, vor fi supuse metodei indirecte de impozitare.
Agricultura și TVA-ul
Din 2013, producătorii agricoli vor fi impozitați la fel ca și în alte ramuri ale economiei. Prin urmare, taxa pentru valoarea adăugată (TVA) pentru producția agricolă primară s-a mărit de la 8 la 20 la sută, cu restituirea diferenței de 12% către producători în 30 de zile. La fel, cu 12 procente, s-a majorat la începutul anului și TVA-ul pentru zahăr.
Accize
Pentru a crește încasările în fondul rutier, în 2013 au fost majorate accizele la carburanți. Politica fiscală elaborată de Ministerul Finanțelor mai prevede majorarea cotei reduse a TVA pentru gazul natural şi cel lichefiat până la opt la sută, cu 2% mai mult decât în 2012. Totodată, anul acesta guvernul promite să introducă reglementări mai stricte în ceea ce privește stabilirea prețurilor la produsele petroliere pentru a evita scumpirea lor.
Tutun
În vederea ajustării graduale a cotei accizului la articolele de tutun la nivelul ţărilor din regiune, aceasta este majorată în fiecare an. Astfel, de la 1 ianuarie accizul pentru o mie de ţigări a crescut cu 50 la sută, în timp ce accizul pentru valoarea de pe raft a mărfii va rămâne același – de 24 la sută. De asemenea, anul acesta urmează a fi modificată modalitatea de accizare a băuturilor alcoolice tari.
Drumuri
La sfârșitul lui 2012 s-a decis dublarea taxei pentru utilizarea drumurilor naționale de către străini. Prin urmare, cei care vor trece granița R. Moldova anul curent vor scoate din buzunar începând cu patru euro pentru o săptămână de aflare în țară până la 50 de euro pentru jumătate de an. Cheltuieli mai mari îi așteaptă și pe proprietarii de mașini înmatriculate în țară după ce Legea privind dublarea taxei pentru folosirea drumurilor va fi promulgată de președintele Nicolae Timofti și publicată în „Monitorul Oficial”.
Taxa pe mașină
Potrivit modificărilor la Codul Fiscal, adoptate de parlament la finele lunii decembrie, deţinătorii de motociclete vor achita o taxă dublă față de anul trecut, respectiv 200 de lei, dacă capacitatea cilindrică a motorului este de până la 500 centimetri cubi, și 400 lei, dacă depășește acest volum. Concomitent, s-au dublat taxele pentru proprietarii de automobile, aceștia achitând între 40 de bani pentru fiecare centimetru, dacă volumul motorului nu depășește capacitatea cilindrică de două mii de centimetri cubi, și până la 1,2 lei, dacă volumul motorului depășește valoarea de cinci mii de centimetri cubi.
Importul autoturismelor
Pentru achitarea taxei de utilizare a drumurilor, proprietarii de autoremorchere ori tractoare vor scoate din buzunar anul acesta 1500 de lei, în timp ce deținătorii de autobuze vor achita o taxă ce variază între 1950 lei și 3600 lei, în funcție de numărul de locuri.
De asemenea, a fost modificat censul de vârstă la importul autoturismelor. Astfel, de la 1 ianuarie pot fi importate în Moldova autovehicule cu vârsta de până la zece ani, în schimb vor fi introduse cote mai mari la accize pentru autovehiculele cu vârsta de 8, 9 şi 10 ani, de la 5 la 15%.
Potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor, în urma operărilor impuse, la buget vor fi acumulate adiţional 500-600 de milioane lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!