Actualitate

În 2017 societatea civilă s-a opus amnistiei fiscale și sistemului electoral

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Transparecy International Moldova menționează că în acest an societatea civilă activă a exercitat presiune suficientă ca proiectul acestei legi să fie retras, după ce a fost adoptat în prima lectura în Parlament.

ONG-urile de diferite profiluri și-au unit eforturile pentru a opune rezistență și modificării sistemului electoral, care este o încercare de a submina sistemul democratic din Moldova. Eforturile s-au materializat prin apeluri la guvernanți, interviuri în mass-media, participări la dezbateri, expertize a proiectelor de legi cu expedierea acestora la factori de decizie europeni și Comisia de la Veneția, organizări de flashmob-uri în fața Parlamentului, proteste inițiate de societatea civilă și, în sfârșit – o inițiativă civică de organizare a unui referendum legislativ pentru anularea legii adoptate care implementează sistemul mixt de vot.

O altă realizare pe segmentul inițiativelor civice, evidențiată de Transparecy International Moldova, este că în 2017 mai multe ONG-uri puternice și-au unit eforturile în două cercetări prin care au demonstrat că situația în care se afla Republica Moldova este stat capturat și cota majoră a mass-media de asemenea este capturată.

În pofida eforturilor de a dezbina societatea civilă, a o controla și a efectua presiuni asupra acesteia, aceasta s-a consolidat și a devenit mai clar care ONG-uri sunt veritabile și care sunt „de buzunar”, notează Transparecy International Moldova.

Sursa: Ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *