Finanţe

În ce constă și cât costă un control medical complet

Medicii spun că este mult mai ușor de prevenit anumite boli decât de tratat. În țările europene, consultanța generală este o practică extrem de populară, la noi însă despre ea mulți nici n-au auzit. Aceasta aduce informații prețioase despre starea actuală a organismului, despre dietă și programul de antrenament care trebuie urmat. Cei care doresc să-și facă acest control medical complet nu prea cunosc în ce constă, cât costă, dar și dacă asigurarea medicală acoperă cumva anumite cheltuieli. Prin urmare, noi am încercat să răspundem la aceste întrebări.
 
Potrivit literaturii de specialitate, controlul medical complet anual este o metodă de verificare a stării de sănătate și presupune analize de laborator, investigaţii imagistice şi consultaţii de specialitate. Prin controlul profilactic este evaluată detaliat starea generală a organismului, cu scopul de a diagnostica precoce anumite boli, dar și de a depista factorii de risc pentru sănătate. Această procedură anuală este recomandată de medici chiar și persoanelor sănătoase. Procedurile pe care le conține un control medical general diferă atât de la o țară la alta, cât și de la un spital la altul, însă unele practici sunt totuși prezente peste tot.

De obicei, este vorba de analize la sânge pentru a verifica nivelul colesterolului, glicemia, trigliceridele etc. La cerere, se poate face și hemoleucograma, creatinina, ureea, transaminazele, teste hepatice, sumar de urină și radioscopie cardiopulmonară. De asemenea, consultația generală ar trebui să includă un examen oftalmologic, un control stomatologic, un examen ginecologic la femei și urologic la bărbați, ecografia glandei tiroide, ecografia glandei mamare, radiografia digitală a cutiei toracice, consultația unui medic terapeut, dar și consultația unui medic neurolog. De regulă nu este efectuată, dar specialiștii recomandă efectuarea tomografiei computerizate a toracelui și a cavității abdominale, precum și examinarea ORL sau testarea auzului.

„La noi nu există cultură medicală”

În R. Moldova, cancerul este unul dintre lideri la capitolul cauze ale mortalității. Dintre multitudinea de tipuri ale acestei maladii grave, cel mai răspândit este cancerul mamar. Datele arată că anual se confirmă câte 900 de astfel de cazuri. Potrivit specialiștilor, cea mai eficientă metodă de a lupta împotriva acestei boli incurabile este identificarea precoce a îmbolnăvirii. Medicul mamolog, Vasile Jovmir, de la Institutul Oncologic din Chișinău, susține că cel mai des femeile se adresează la medic doar atunci când au un anumit disconfort în zona pieptului. Prin urmare, în multe cazuri se adeverește că au cancer în stadiile avansate, când însănătoșirea este mult mai dificilă. „La noi nu există cultură medicală. În toată lumea, depistarea precoce a bolilor este pe larg răspândită în spitale, iar în țara noastră, din păcate, mulți se adresează prea târziu la medic. Dacă lumea ar fi conștientă de importanța acestor vizite, n-am fi avut atât de multe decesuri”, se arată convins specialistul.

Potrivit medicilor, foarte important este și examenul oftalmologic. Chiar dacă persoana nu are probleme cu vederea, se recomandă ca, o dată pe an, să se efectueze un examen oftalmologic general. În cazul celor care stau foarte mult în fața calculatorului, este posibil să fie nevoie de un control odată la șase luni. Pe lângă afecțiunile oculare, examenul oftalmologic poate depista și alte afecțiuni precum: diabet, boli de inimă, hipertensiune, colesterol sau tumori pe creier.

Altă procedură care neapărat trebuie să facă parte din controlul medical complet este consultația stomatologului. Medicii susțin că multe persoane aleg să meargă la stomatolog doar atunci când au dureri insuportabile, care nu cedează la analgezice. Totuși, mult mai ușor și mai puțin dureros este să mergi la un control de rutină, odată la jumătate de an, pentru a preveni tratamentele lungi și dureroase.

Spitale de stat vs. spitale private

În Republica Moldova, controlul medical general poate fi făcut atât la spitale de stat, cât și la cele private. Noi am încercat să vedem care sunt diferențele între cele două categorii de instituții.

La un spital de stat, oamenii pot trece un control medical general anual doar după ce obțin o îndreptare de la medicul de familie din zona în care locuiesc. Legislația din domeniul medical a prevăzut acest lucru pentru a preveni îmbulzeala în spitalele din Capitală și adresările nejustificate ale persoanelor sănătoase. Potrivit reprezentanților unui spital de stat din Chișinău, oamenii care au asigurare medicală sunt consultați gratuit, iar unele aparate le pot trece la fel fără bani. Cât despre rezultate, acestea sunt obținute în decurs de câteva zile.
Cei care vor să evite cozile de la instituțiile medicale de stat, au ca alternativă spitalele private. Într-o asemenea instituție din Chișinău, un control medical general costă 3500 de lei, iar raportul cu rezultate este livrat pacientului în aceeași zi și este însoțit de o scrisoare medicală cu recomandări pentru un regim de viață sănătos.

Procedura de înscriere prevede o programare prealabilă la telefon, iar medicii informează toți doritorii că testele de laborator se efectuează pe nemâncate. Cei care nu doresc un control general pot beneficia de consultări separate și pot trece aparatele individual. În acest caz prețurile sunt mai pipărate. Spre exemplu consultația unui medic urolog, ginecolog, terapeut sau neurolog costă fiecare în parte câte 400 de lei, analiza generală a sângelui – 190 lei, analiza urinei – 150 lei, testele la bolile hepatice – 135 lei, determinarea colesterolului – 135 lei, determinarea TSH (n. red. hormonul de stimulare tiroidiană) – 240 lei, ecografia ginecologică – 280 lei, ecografia glandei tiroide – 250 lei, radiografia digitală a cutiei toracice – 185 lei, ECG în repaos – 100 lei. Sunt și alte servicii sau proceduri, iar prețul acestora variază între 70 și 400 de lei.

Practica europeană

În presa externă aflăm că în țările europene controlul medical general este o practică obișnuită pentru majoritatea oamenilor și este mult mai bine pus la punct. În unul dintre spitalele din Barcelona, Spania, persoana poate beneficia de o asemenea consultație într-o singură zi, fără a fi nevoie de internare și fără a sta în rând. Pacientul are la dispoziție un translator medical pe tot parcursul procesului, poate solicita raportul medical în limba pe care o posedă cel mai bine și totodată poate cere efectuarea unor teste și scanări suplimentare.

Potrivit specialiștilor, anume acest control profilactic al sănătăţii poate fi considerat motivul pentru care locuitorii din ţările Uniunii Europene trăiesc cu aproximativ 10-20 de ani mai mult comparativ cu cei din R. Moldova.

Anul trecut rata mortalități s-a majorat cu 3,8 la sută. Astfel, numărul decedaţilor în 2014 a fost de circa 40 de mii de persoane, cu aproape 1500 de persoane mai mult, comparativ cu 2013. Conform datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii, structura mortalităţii pe clase ale cauzelor de deces practic nu s-a schimbat: analogic anilor anteriori, cele mai multe decese (57,9%) au drept cauză bolile aparatului circulator, urmate de tumori (15,1%), bolile aparatului digestiv (9,2%), accidentele, intoxicaţiile şi traumele (7,7%), bolile aparatului respirator (4,3%).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *