Sănătate

În Chișinău se menține Codul Portocaliu de COVID-19. „896 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în această săptămână”

Situația epidemiologică în municipiul Chișinău rămâne sub Cod Portocaliu de infecție cu COVID-19, după ce în săptămâna 11-17 iulie s-au înregistrat aproximativ 900 de cazuri noi de infecție cu noul tip de coronavirus. Despre aceasta a anunțat șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC), potrivit Replicamedia.md.

„Este un nou val de acest val în Republica Moldova. Tulpina nouă de Omicron este mai contagioasă decât cealaltă variantă. 896 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în această săptămână, cu 1,8% mai mult decât săptămâna precedentă. Avem Cod Portocaliu în municipiul Chișinău. Portul obligatoriu de măști în toate instituțiile medicale este în vigoare, purtarea măștii în spații închise, inclusiv în transportul public este recomandată. Majoritatea cetățenilor care sunt spitalizați nu au fost vaccinați. Omicronul afectează foarte mult copiii, sunt supuși unui risc mai mare. Avem locuri suficiente în spitale, la moment. Avem internări puține la adulți, majoritatea nu dezvoltă forme grave, iar persoanele care sunt în zone de risc sunt internate pentru tratament. Infecția COVID-19 devine cotidiană. La ziua de astăzi, subiectul se pune COVID-ul în atenția personală, individuală, aceleași reguli de comportament, dezinfectare, purtarea măștilor, etc.”, a spus Boris Gîlca.

La 13 iulie, Boris Gîlca, a menționat că Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău (CESP) nu va institui stare de urgență în sănătate publică atâta timp cât Comisia Națională Estraordinară de Sănătate Publică (CNESP) nu se va întruni și va lua o decizie în acest sens.

De asemenea, menționăm că la 27 iunie, Gîlcă a anunțat că numărul cazurilor de COVID-19 a crescut cu circa 50 la sută în Chișinău. Autoritățile în sănătate au înregistrat 121 de cazuri noi de COVID-19, comparativ cu 76 de cazuri înregistrate acum două săptămâni.

Menționăm că autoritățile municipale au subliniat că, în scurt timp, ar putea fi aprobată procedura de vaccinare cu doza IV anti-COVID-19, procedură ce se practică în mai multe țări din vecinătate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *